Gulliga bullar. Brödprovning var en av aktiviteterna vid matmässan på Frösö Park. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek
Frösön

Länet håller i SM i lokal mat

Jämtland är numera något av föregångslän inom mathantverk. I tre dagar ordnas den stora mässan Särimner på Frösö Park, gamla F 4-området på Frösön. Ett kunskapsforum om mathantverk där producenter träffas och dessutom ordnas SM i lokal mat.

Morotsmarmelad, gransirap och tranbärsbröd - det är en del av den lokalproducerade mat från hela landet som bjuds på matmässan Särimner på Frösö Park.

I ostjuryn jobbade Carl-Jan Grankvist:

– Denna labyrint av eleganta ostar! Jämtland är ett matlän, det är hedrande. En person kan tydligen betyda mycket - och det har Bodil Cornell gjort, säger han.

I regeringsförklaringen talade statsminister Fredrik Reinfeldt om satsningar på MATLANDET Sverige - 80 miljoner kronor per år, i fyra år, avsätts för att stimulera närproducerad mat.

Det är en fviktig signal tycker Bodil Cornell, som är chef för Eldrimner, Nationellt resurscentrum för mathantverk:

– Ja, det var roligt att det var med i regeringsförklaringen. Det är spännande, mathantverket är en spjutspets och nu är Östersund dessutom matlands-huvudstad, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".