1 av 2
Östersunds sjukhus. Foto: Jessica Brander
2 av 2
Gunnar Green är ordförande i Jämtlands läns läkarförening.
Östersund

Läkarfacket kritiserar förslag om kvällsjobb

Läkarna i länet borde schemaläggas kvällstid, då skulle övertidsberget minska och kostnaderna sjunka, menar landstingets revisorer. Men läkarnas fackförbund tror inte på den lösningen.

Läkarnas fackförbund är kritiska till utredningen och tror inte att det blir några besparingar genom mer planerad arbetstid på kvällen.

– Då behövs mer mottagningspersonal, mer laboratoriepersonal, mer röntgenpersonal och annan stödpersonal. Om man till exempel ska operera på fredagseftermiddagar måste man anställa fler operationssjuksköterskor och anestesisjuksköterskor med flera, så det blir en kostnadsökning och kräver mer personal, säger Gunnar Green, ordförande i Jämtlands läns läkarförening.

Annan personal, inom till exempel räddningstjänst, ambulanspersonal med flera, som jobbar med verksamheter som pågår dygnet runt är också schemalagda dygnet runt men det blir för dyrt att göra samma sak med läkarna, enligt facket.

– Det kostar betydligt mer. När vi inte är i aktiv tjänst har vi mycket lägre ersättning, till exempel en tiondelstimme per timme under en vardag natt när vi har beredskap i hemmet. Det blir helt enkelt så otroligt mycket dyrare för landstinget så att ingenstans i Sverige har det genomförts trots att det har gått att göra så sedan 1994, säger Gunnar Green.

Enligt gällande läkaravtal så har landstingen rätt att förlägga läkares arbetstid fram till klockan 21. Därutöver finns utrymme att lokalt förhandla om ordinarie arbetstider även på andra tider på dygnet. Facket menar alltså att det skulle bli dyrare för landstinget medan revisorerna menar att man förvisso kanske inte sparar några lönekostnader men att man däremot på det viset skulle minska på övertiden och undvika att övrig verksamhet påverkas när komptiden ska tas ut.

Förra året var den totala kostnaden för läkarnas jour och beredskap nära 57 miljoner för alla läkare inom landstinget, en kostnad som enligt revisorerna kan minska om läkarnas arbetstider förläggs på ett annat sätt. Det håller inte facket med om.

– Övertid och kompberget beror på att vi är underbemannade och inget annat, säger Gunnar Green.

Vad som är hönan och vad som är ägget till övertiden råder det alltså delade meningar om.

Att landstinget inte fullt ut utnyttjat möjligheten till schemalagd kvällstjänstgöring, trots att gällande avtal medger det, beror dels på att det inte är helt klart utrett att det är det mest effektiva för alla områden, men det beror också på en oro för att läkarna skulle fly Jämtlands läns landsting om man försämrar deras schema. Nu ska personalcheferna vid landstingen i hela landet tillsammans med arbetsgivarorganisationen, Sveriges kommuner och landsting (SKL), utreda läkarnas arbetstider.

-- Man får inte blunda för att det finns en konkurrenssituation. Det vi gör här i ett litet län som Jämtland påverkas naturligtvis av den marknadssituation vi har, att läkarna tittar på andra landsting och hur deras villkor ser ut. Jag ska inte säga att vi är rädd för att det blir läkarflykt men det skulle kunna bli så och det får vi ha med oss när vi tittar på de här frågorna, säger Björn Ahlnäs som är personalchef vid landstinget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".