1 av 2
Personer på bilden, från en uppmärksammad sexbrottsrättegång, har inget direkt samband med den aktuella boken. Foto:Yvonne Åsell/Scanpix.
2 av 2
Frilansjournalisten Thérése Juel. Foto Marcus Frånberg.
Jämtlands län

Stora brister i sexbrottsmål hävdar länsbo i ny bok

Det finns stora brister i det svenska rättssystemet när det handlar om sexbrottsmål. Det hävdar frilansjournalisten Thérèse Juel som i boken Fällda för sexövergrepp tar upp tio rättsfall där hon menar att misstänkta dömts utan riktiga bevis.

– Bokens kärnfråga är om en människas trovärdighet ska vara bevis för att slänga en annan människa i fängelse. Jag tycker inte trovärdighetsbegreppet hör hemma inom juridikens område. Det ska vara tydliga, klara, kontrollerbara fakta, säger Thérèse Juel som just kommit ut med boken, Fällda för sexövergrepp - om rättsfall i Sverige.

En av de jurister som läst Thérèse Juels bok är Johan Munck, före detta ordförande i Högsta Domstolen, och han håller delvis med om att oskyldiga döms och hoppas att boken kan bidra till en översyn av regelverket främst vad gäller möjligheten att få resning och förnyad prövning i sexbrottsmål.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".