Frostviken/Lund

Länsbo från medeltiden granskas

Forskare i Lund undersöker just nu ett unikt skelettfynd från en sydsamisk grav från norra Jämtland. Graven upptäcktes av en slump 1986. Ohredahke sameby har begärt att skelettet ska återbegravas.

Inne i det pampiga tegelhus där zoologiska institutionen i Lund håller till har Therese Hedlund och hennes kollegor från institutionen för arkeologi och antikens historia hyst in sig. På ett bord ligger kvarlevorna av den kvinna som begravdes vid Gransjön i Frostviken-fjällen i norra Jämtland för flera hundra år sedan.

– Hon var 1,48 lång, konstaterar Therese Hedlund.

Det mesta av skelettet finns kvar. Överkäken saknas liksom några ben i fötter och händer. Hon var begravd i en klippskreva som var täckt med hällar och småsten. Graven upptäcktes av en slump 1986. Sedan dess har benen förvarats på Jämtlands länsmuseum, Jamtli, i Östersund.

– Än så länge är det vad vi vet en helt unik grav på sydsamiskt område. Det finns bara den här som är undersökt som representerar den här tiden, säger Anders Hansson, chefsarkeolog på Jamtli.

Utifrån en yxa som hittades i graven tror man att den är från 1400- eller 1500-talet. Alldeles nära fanns också en liten offerplats med ben i. De kommer från en nyfödd renkalv och ett vuxet djur. Men om offerplatsen hänger ihop med graven vet man inte än.

När kvinnans skelett kom fram till Lund var det täckt av vitt mögel. Therese Hedlund fick börja med att rengöra benen med vatten och sprit. Alla analyser är ännu inte klara. Man vet att hon var kring 40 år gammal när hon dog och att hon led av artros i armar och händer. Det återstår att ta reda på när hon levde. Dessutom ska man göra en strontiumanalys och studera kväve- och kolisotoper för att få reda på var hon växte upp och vad hon åt. Om man hittar inslag av havsföda, kan man dra slutsatsen att hon också levde vid kusten.

Ohredahke sameby har begärt att kvinnan ska återbegravas. Det blir den andra återbegravningen i Sverige av ett samiskt skelett. Men forskarna vill inte gå miste om möjligheten att göra framtida analyser. Därför ska också hela skelettet 3D-scannas, som gör det möjligt att fortsätta forskningen, även efter begravningen.

- - Rent teoretiskt kan du också göra modeller i plast och ställa ut i framtiden. Man har gjort liknande saker av mumier, säger osteologen Ola Magnell.

Anna Bubenko Lars-Ola Marakatt/SR

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista