Stockholm

Västernorrlänning inför rätta för krigsbrott

I Stockholms tingsrätt pågår nu rättegången mot en 43-årig man, ursprungligen bosniak men numera bosatt i Västernorrland och svensk medborgare, som åtalats för att ha begått folkrättsbrott i ett fångläger i Bosnien Hercegovina för 18 år sedan, under kriget där.

Mannen var 1992 soldat i den kroatiska paramilitära och fascistiska organisationen HOS och enligt åklagaren ska han som 25-åring ha utsatt fångar för tortyr och kränkande behandling i ett läger i Dretelj.

Mannen greps i januari i Västernorrland och rättegången, som är den första sedan polisen inrättade en särskild kommission för att hitta krigsförbrytare i Sverige, ska pågå under flera månader.

Den åtalade mannen förnekar brott.

Fakta: Krigsförbrytare i Sverige

Enligt Rikskriminalens krigsbrottskommission pågår ett dussintal förundersökningar om misstänkta krigsförbrytelser.

I cirka 30 fall per år får Migrationsverket kännedom om misstänkta krigsförbrytare i Sverige.

De senaste 10-15 åren har uppåt 50 personer nekats flyktingstatus på grund av misstankar om grova brott eller krigsförbrytelser.

De får dock ofta svenskt uppehållstillstånd och tvingas inte tillbaka till sina hemländer, eftersom de riskerar förföljelse, tortyr eller dödsstraff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista