Sveg

Flyktingungdomar vill hinna allt

De ensamkommande flyktingungdomarna i länet har stora förväntningar på sig, när de skickas till Sverige. Frågan är om skolan kan leva upp till deras kunskapskrav.

Skolan har svårt att tillgodose kraven från de vetgiriga flyktingungdomarna, har det redan visat sig.

Matien Aminzadeh kommer från Kabul i Afganistan.

Hans mamma har betalat tolv tusen dollar för att ge sin son en chans till utbildning i Sverige. Och Matien som är sexton år, och bor i Sveg, vet vad som förväntas av honom:

– Jag vill lära mig mera, för att kunna bli politiker. Vi måste studera hårt för att kunna hjälpa vårt land och vårt folk med hjälp av utbildning, inte med hjälp av våld. Det är inte vägen till fred. I Afganistan ska vi lära oss från 30 år gamla skolböcker. Hur ska vi då kunna få en bra utbildning där?

– När jag sa farväl till min mamma, sa hon åt mig att satsa på min utbildning, och inte slösa bort min tid, berättar Matien.

Det har varit en del konflikter mellan ungdomarna på boendet sedan de kom för en dryg månad sedan. Gunilla Anklew är samordnare för de tio ensamkommande flyktingungdomarna som bor i Sveg. Hon menar att en bidragande orsak till konflikterna kan vara skolans mottagande.

– Ungdomarna har fått gå tre timmar i skolan, och då ska boendet fylla den där fritiden på eftermiddagen som vi inte var beredda på, säger Gunilla. Det som vi hade tänkt att ungdomarna skulle göra under en vecka, gjorde de på två timmar. De lånade cyklar här i Sveg och for till biblioteket och kollade Facebook, de var på badhuset och gymmet. Allting hade vi hunnit göra samma kväll som de kom till Sveg, enligt Gunilla Anklew.

Man kanske inte har förstått att det här är krävande ungdomar som är företagsamma och vill göra saker, och vill få tiden att gå och vill ha struktur. Kommer man då till en skola där det inte riktigt fungerar, då är det klart att det blir konflikter, säger Gunilla Anklew.

Agneta Nilsson

agneta.nilsson@sr.se
#link=125647#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista