Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
ÖSTERSUND/SUNDSVALL

Friande våldtäktsdom omprövas

Publicerat torsdag 14 oktober 2010 kl 17.00
Advokat Andreas Victor, Östersund menar att det har blivit bättre vad det gäller rättsäkerheten i de ofta komplicerade mål som rör sexbrott. Foto: Marcus Frånberg

I en nyutkommen bok kritiseras rättsväsendet för bristen i bevisningen i sexbrottsmål. På måndag ska just ett sexbrottsmål upp i Hovrätten, där en man tidigare friats från misstankar om att ha våldtagit sina barn.

På måndag kommer Hovrätten att ta upp ett fall där tingsrätten tidigare friade en man från misstankar om att han våldtagit sina barn. Men domen har överklagats och målet ska tas upp igen.

Tidigare under veckan berättade vi om en nyutkommen bok där en författare från länet kritiserar rättsväsendet för bristen i bevisningen i just sexbrottsmål. Författaren menar bland annat att offren ofta får stå oemotsagda och att deras berättelser inte kontrolleras tillräckligt.

Men Andreas Victor, advokat i Östersund, har en annan bild av deras arbete med sexualbrottsmål.

--Jag tycker att polis och åklagare har blivit bättre på att utreda sexualbrott. Man har ju fått direktiv från högre ort att det är viktigt att samla in så mycket kringbevis som möjligt, att man ska höra folk som i direkt anslutning till en påstådd våldtäkt har varit i kontakt med både offret och den misstänkte gärningsmannen för att man ska kunna tolka reaktioner och beteenden som talar för eller emot att en våldtäkt ägt rum, säger Andreas Victor.

I sexualbrottsmålet som tas upp i Hovrätten på måndag ska mannens friande dom prövas igen. Tingsrättens skriver i sin friande dom att barnens berättelser inte gick att använda som bevis eftersom en privatperson spelat in egna förhör med barnen innan polisen kopplades in. Ord stod mot ord och mannen friades.

Advokat Andreas Viktor har inget med det här fallet att göra. Men han berättar att det generellt sett är extra känsligt att försöka få fram bevis när det gäller just sexualbrott. Men han anser också att det i dag är lättare att under en rättegång ställa tuffare och hårdare kontrollfrågor även till de som säger sig blivit utsatta för sexualbrott.

– Det är i alla fall en känsla jag har, att det är flera misstänkta gärningmän som kanske hade blivit dömda för fem år sedan som numera blir frikända, och högsta domstolen har ju också nyligen uttalat sig om bevisvärdet i sexualbrott, och som jag uppfattat det höjt ribban något, säger advokat Andreas Victor.

Vi vill förtydliga att Andreas Victor inte har något med det nämnda fallet att göra. Han uttalar sig generellt för sexbrottsmål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".