Jämtlands län/ Sverige

Färre anmäls för vab-fusk

Det är betydligt färre föräldrar som polisanmäls för fusk med ersättning för vård av sjukt barn (vab) efter att Försäkringsskassan skärpte sina regler för drygt ett år sedan.

– Det kan jag mycket väl tänka mig, att det är många som har fuskat tidigare, säger Anders Rådberg som är småbarnsförälder i Sundsvall.

I Sverige gjordes det över 2500 polisanmälningar för fusk med den tillfälliga föräldrapenningen för tre år sedan. Förra året var den motsvarande siffran 172 anmälningar. Färre slumpmässiga kontroller och en lagändring som gör att det krävs större misstanke för att Försäkringskassan ska polisanmäla bidragsbrott är två av orsakerna till den minskningen.

En annan anledning till att färre vab-fusk polisanmäls kan vara att det har blivit svårare att utnyttja systemet. För att få ut tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan krävs det från och med den 1 juli 2008 ett intyg från förskola och skola vid sjukdom.

– Det borde ha haft effekt på de avsiktliga felen, säger Daniel Johansson som är verksamhetschef för kontrollfrågor på Försäkringskassan.

Karin Johansson
karin.s.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista