Traumatiska upplevelser har många flyktingar i bagaget när de kommer till länet. Kris och traumacenter är en resurs till hjälp för dem. Foto: Rodrigo Abd/Scanpix
Östersund

Osäkert om fortsättning för lovordad traumahjälp

Flyktingar med svåra trauman har svårt att fungera i samhället. Men sedan två år tillbaka har de kunnat få professionell hjälp vid Kris och traumacenter i Östersund. Om det blir en fortsättning är oklart eftersom finansiering från kommunerna och landstinget för detta ännu inte är löst.

Nawal har kommit som flykting från Syrien, och har svåra upplevelser bakom sig. Hon har hittills besökt Kris och traumacenter ett tiotal gånger för att prata om sina problem:

– Jag har fortfarande problem, och har inte hittat någon lösning än. Men när jag kommer hit, så får jag prata om problemen. Jag mår mycket bättre nu, om man jämför med tidigare, säger Nawal.

Kris och traumacenter i Jämtland är ett treårigt projekt som bekostas av länets kommuner, samt landstinget och länsstyrelsen. Här jobbar Ylva Westberg och Kristina Örn. Sedan starten har de tagit emot cirka 100 flyktingar, som har svåra upplevelser i ryggsäcken:

– De har kanske varit med om mycket instabilitet och otrygghet och faror från situationer där väldigt mycket institutionellt våld finns. Där kanske övergrepp och kränkningar ingår från statsapparatens agerande, säger Kristina Örn.

Det kan ta lång tid för flyktingarna innan de vågar lita på personalen på Kris och traumacenter som ofta betraktas som en myndighet. Och först efter att de etablerat en trygg kontakt så kan de verkliga problemen börja bearbetas. Därför är Kristina Örn kritisk till att projektet inte verkar få fortsätta längre än tre år.

– Man kan säga att frustrationsnivån är väldigt hög i det här projektet ibland. Det krävs högre makter för att vi ska få fortsätta, eller ”In shallah” som flyktingarna säger, avslutar Kristina Örn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".