Östersund

Förvirrande pilar i rondellen

1:12 min

Många trafikanter i Östersund har blivit förvirrade över hur man ska köra i den nya rondellen vid Fyrvalla. Nu kommer pilarna att målas om.

Enligt markeringarna ska man, till skillnad från i nästan alla andra cirkulationsplatser, hålla vänster körfält om man ska rakt fram när man närmar sig centrum från Stugun- hållet. Förvirrande tycker många. Rolf Rastbäck är körlärare på Lulens Trafikskola, och har märkt av en viss förvirring.

– För det första blir det ju problem där inne i cirkulationsplatsen, nu håller ju folk automatiskt höger körfältet för att köra rakt fram eftersom man inte ser den där lilla pilen som är målad längs fram vid rondellen. Och då blir det trång, säger Rolf Rastbäck.

Om man åker rakt fram i en cirkulationsplats håller man normalt höger körfältet, men i Fyrvalla rondellen är det tvärtom. Om man ska åka rakt fram ska man hålla vänster körfältet, eftersom höger körfältet bara går till höger. Och det här har blivit ett problem för billisterna.

– Man ser att det stökar till sig här, säger Rolf Rastbäck.

Har ni sett bilar som varit nära att krocka på grund av den här pilen?

– Det har varit trångt och bökigt där inne, skulle man visar det här tydligare då skulle sådana här problem försvinna. Ett annat problem är att snön snart kommer och den där lilla pilen kommer inte att synas, säger han.

Trots att det här är ett problem för trafiken hävdar Rolf Rastbäck ändå att det finns lösningar.

– Måla bättre på marken och en stort orienteringstavla, en annan konstruktion hade kunnat vara att när man byggde kunde man ha gjort högersvängen bredvid cirkulationsplatsen som man gör på andra ställe, säger Rolf Rastbäck körlärare på Lulens Trafikskola.

Jan Asplund, trafiksamordnare vid Östersunds kommun, säger att det här var ett försök för att underlätta morgontrafiken. Men trafikanternas protester gör att man nu ändrar tillbaka till det vanliga. Då ska du enligt pilen köra högerfil om du ska rakt fram. Om vädret tillåter ska markeringarna vara ommålade redan till veckan.

Shaho Aulla

shaho.aulla@sr.se
#link=213327#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista