Östersund

"Föräldrar utsätter sina barn för fara"

Skolbarn utsätta för en trafikfara på skolgården - genom sina egna föräldrar. Mer än hälften av de som lämnar sina skolbarn struntar i hastigheten och kör för fort utanför skolorna i Östersund, enligt NTF.

Det går fort utanför skolorna i Östersund. Under några veckor i höst har NTF Jämtlands län mätt hastigheten utanför fem skolor i Östersunds kommun. Nästan tusen bilisters hastighet mättes under timmarna vid just hämtning och lämning vid skolorna.

Hela 60 procent kör över den skyltade hastigheten. Fortast går det där det är skyltat 30 km/h, där kör 69 procent för fort.

De skolor NTF mätte hastigheten utanför var Norra skolan, Böle skola, Fagervallsskolan, Odenslundsskolan och Ope skola. Värst är det utanför Fagervallsskolan där så många som 8 av 10 struntade i hastighetsbegränsningen. Utanför Ope skola, där skyltningen är 50 km/h, skötte man sig bäst.

Vid en hastighet på 30 km/h är risken att dö i trafiken 10 procent vid en kollision mellan bil och gående. Vid 50 km/h är risken att dö 70 procent. Skillnaden mellan liv och död kan alltså vara stor även vid små överträdelser i dessa hastigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".