Jämtlands län

Milko betalar mer för mjölken

1:23 min

Efter en längre tid med dåliga affärer blickar nu Milko framåt.  Ett av beskeden som kom på onsdagen är att mejeriföretaget höjer priset till bönderna.

Trots att Milko beräknas gå med 51 miljoner kronor i förlust i år så har man precis beslutat att ge mjölkbönderna 30 öre mer för mjölken och de som leverarar ekologisk mjölk kommer att få en höjning på 45 öre. Det beskedet lämnade Milko på onsdagen.

Det här gör man för att möta missnöjet med den låga ersättningen bland Milkos mjölkbönder, där ett antal har hotat med att hoppa av Milko och gå över till grannmejerierna. Dessutom bestämde Styrelsen också att återkomma med ytterligare höjningar nästa år.

Botten är nådd nu, enligt Göran Henriksson som är VD på Milko. Genom besparingar, samarbete med andra mejerier och stora affärer ska det nu vända uppåt igen, säger Henriksson som ändå inte vill vara mer konkret om framtidsplanerna:

 – Vi har en plan på hur vi kan utveckla och stärka Milko så att Milko blir ett konkurrenskraftigt mejeriföretag. Det känns som om vi har bottnat, vi är på väg upp nu, säger Göran Henriksson.

Vad är det som gör att det nu känns positivt, efter en period med kräftgång?

– Vi har vänt på varenda sten, vi har jobbat med våra omkostnader. Vi visste att vi måste sänka våra omkostnader rejält, vi visste också att vi måste jobba med nya affärer för att det här ska bära. Vi har identifierat kostnader och är på god väg att kunna sänka omkostnaderna och vi har säkrat en del stora affärer. Vi känner nu att det bär, vi har lyckats att stärka Milko, säger Henriksson.

I början av året hade Milko en organisation som omfattade fyra mejerier och över 700 anställda. Idag, tio månader senare, har styrelsen en inriktning om en smalare och effektivare organisation med halva antalet mejerier och antal anställda.

Marcus Frånberg

marcus.franberg@sr.se
#link=225068#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista