Hiep Nuong och Philip Nguien från Skönsbergs skola. Foto. Ingrid Engstedt Edfast.

Internet ger möjligheter i hemspråksundervisningen

Elisabeth Lindholm: ”Det enda möjliga förslaget”
1:38 min

Bristen på modersmålslärare har gjort att Nätverket för Modersmålsundervisning i Västernorrland och Jämtland skrivet till regeringen och föreslagit att viss undervisning ska kunna ges i form av videokonferenser, för att alla barn ska kunna få lära sig sitt modersmål i skolan.

I Jämtlands län talas över 60 olika språk men det finns bara mellan 20 och 30 lärare.

Elisabeth Lindholm projektledare för introduktion av nyanlända barn till Jämtland säger att det bristen på lärare gör att det finns många barn och ungdomar i länet som har rätt till modersmålsundervisning, men som inte får det.

– Den som inte har ordentliga kunskaper i sitt eget modersmål får också mycket svårare att lära sig svenska, därför är modersmålsundervisningen så viktig, säger Elisabeth Lindholm.

I dag krävs det minst fem elever med samma språk för at kommunen ska ordna undervisning, och i flera fall så går undervisning ändå inte att ordna till följd av bristen på lärare.

Om det kan bli möjligt att ordna delar av undervisningen via nätet, tex. videokonferenser så kommer de flesta barn att få möjlighet att lära sig sitt modersmål i skolan. Då skulle undervisningen kunna vara kommunöverskridande.

En förutsättning för att undervisning ska kunna ske via Internet är att det blir möjligt för lärare att betygsätta elever utanför den egna skolan.

Ingrid Engstedt-Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".