Rektor avvisar kritik mot arbetsmiljön

Institutionen för naturvetenskap och miljö i Östersund är en av avdelningarna vid Mitthögskolan där skyddsombuden anser att hälsoriskerna är akuta för de anställda. Men ombuden vill också se en kritisk granskning av arbetsmiljön vid hela Mitthögskolan.

Som Radio Jämtland berättade förra veckan har Mitthögskolans fyra huvudskyddsombud anmält skolan till arbetsmiljöinspektionen.

Utmattningsdepressioner, misstänkta fall av särbehandling och akuta hälsorisker är några av orsakerna, enligt ombuden.

Två institutioner som pekas ut är institutionen för naturvetenskap och miljö i Östersund och institutionen för teknik, fysik och matematik i Härnösand och Örnsköldsvik.

Men ombuden vill också se en kritisk granskning av arbetsmiljön vid hela Mitthögskolan. Men rektorn avvisar kritiken.

I sitt svar till huvudskyddsombuden konstaterar rektor Tomas Lindstein att de utredningar som gjorts när det gäller avdelningarna i Örnsköldsvik, Härnösand och Östersund är tillräckliga och att det inte behövs någon ytterligare.

När det gäller arbetsmiljön i stort hävdar han att de rutiner som finns fungerar bra och att det räcker. Dock startar i höst ett speciellt projekt för att utveckla och förbättra den psykosociala arbetsmiljön.

Dessutom har arbetsmiljöinspektionen redan kontaktat högskolans ledning med anledning av huvudskyddsombudens skrivning och ett första möte är nu inplanerat till den 11 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".