Frösön

Flyktingar trakasserade av ungdomar

Ovanligt och tråkigt med hatbrott i Östersund säger polisen
1:43 min

I går kväll skrek ungdomar rasistiska skällsord utanför de lokaler där det nu bor flyktingar på Frösön. Ungdomarna kastade också glasflaskor och bananer mot flyktingar utanför lokalerna. Ingen skadades, men flyktingförläggningen har haft ökad bevakning under natten. Polisen bedömer händelsen som ett hatbrott.

Några av de boende på förläggningen var utomhus när två bilar kom till platsen. Personerna i bilarna ropade förolämpningar som "jävla svartskallar" och kastade glasflaskor och bananer mot flyktingarna.

Flera personer även inne i förläggningen blev vittnen till händelsen.

– Den här förläggningen är ganska nyöppnad, de första kom hit i torsdags, så det var ingen trevlig start för dem, säger Bengt Stadin, länsvakthavande befäl vid Jämtlandspolisen.

En förundersökning har inletts angående ofredande som bedöms som hatbrott.

Under natten kommer polisen att ha extra bevakning vid förläggningen och även ett vaktbolag kommer att göra extra rundor vid förläggningen.

Enligt polisen finns det uppgifter som kan driva förundersökningen framåt, men vill inte uppge vilken typ av uppgifter det handlar om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".