Ingen länsbo får plats i Bryssel

Länet får troligen inte någon representant i Europaparlamentet efter valet den 13 juni.

Varken moderaterna eller kristdemokraterna har någon länsbo på sin valsedel. Och på de andra partiernas listor återfinns kandidaterna från länet för långt ner för att komma in.

Undantaget är Mona Lisa Norrman från Krokom som står på fjärde plats på vänsterpartiets lista. Men det är ändå osannolikt att hon kommer in i Europaparlamentet eftersom vänstern idag bara har tre parlamentariker.

- Det är viktigt att vi har representanter som kommer från hela landet som representanter för Sverige, säger moderaten Per-Arne Arvidsson från Frösön som varit EU-parlamentariker de senaste fem åren, men som inte kandiderar för ytterligare en period.

Länsbornas chans att komma in i Europaparlamentet är personrösterna, men en kandidat måste få personröster motsvarande minst 5% av partiets röster för att bli vald på personröster.

Sverige ska välja 19 parlamentariker till Europaparlamentet. Det är tre färre än förra gången på grund av att EU har utvidgats.

På folkpartiets lista står Lars Bygdén från Hede på 39 plats.

På miljöpartiets lista står Jan-Olov Dahlin från Offerdal på 19 plats.

På socialdemokraternas lista står Jens Nilsson från Östersund 18 plats.

På EU-motståndarnas lista står Kjell Edman på 17 plats.

På centerns lista står Thomas Andersson från Brunflo på 14 plats.

På vänsterpartiets lista står Mona Lisa Norrman från Krokom på 4 plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista