Rökförbud på krogen välkomnas av östersundskrögare

Den som tycker att öl och röka på krogen hör i hop får tänka om.

För i dag beslutade riksdagen att det från och med 1 juni nästa år blir förbjudet att röka på restauranger, pubar och kaféer. På många håll har krogägarna protesterat högljutt mot detta, men krögaren Astor Vikberg i Östersund som har arbetat i över 40 år i branschen och hans kollega Bruno Bernhardsson ser många fördelar med den nya lagen.

- Jag tror att det blir bra, till en början kommer vi kanske att sälja lite mindre sprit under kvällarna, men det gör inte så mycket. Jag själv har blivit allergisk mot rök, efter alla år, säger Astor Vikberg.

- Det blir bra, det finns ju de som lider av astma som idag inte kan gå ut på krogen på grund av röken, säger Bruno Bernhardsson.

Rökförbudet som kommer att börja gälla om lite drygt ett år omfattar alla serveringsställen, även kaféer, barer, pubar och nattklubbar. Om ägarna vill kan de ha särskilda rökrum, men gästerna får absolut inte ta med sig nån dryck in i rökrummen. Kent Halvarsson som driver Fjällgården i Åkersjön är lite före politikerna, för två årsedan införde han rökförbud på hotellet och restaurangen och det har bland annat lett till ökad omsättning.

- Fler och fler kommenterar att de tycker att det är skönt att slippa röken, säger Kent Halvarsson, första året var det många som klagade, men i dag är det inte så farligt längre, föutom kanske när det blåser hård nordvästan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".