1 av 3
- Inte så annorlunda! tycker sexåriga Moa Maria om att ha en del undervisning på samiska och en del på svenska. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek
2 av 3
De samiska eleverna gör att Valsjöbyns skola är ”fridlyst” enligt kommunledningen i Krokom. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek
3 av 3
Göte Swén (M), kommunalråd i Krokom. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek
Valsjöbyn

Samiska elever gör skola fredad

Elever, lärare och beslutsfattare om den ”fridlysta” skolan
1:44 min

Krokoms kommuns ledning kommer aldrig att lägga ner Valsjöbyns skola. Trots att man ständigt ser över skolorganisationen och att små skolor är på fallrepet. Jiingevaerie sameby har sitt centrum i Valsjöbyn och det vill kommunen värna.

Moa Maria, 6 år, tränar läsning på sydsamiska på F6-skolan i Valsjöbyn.

– Det är roligt, säger hon. Roligast av allt med skolan är att vara med kompisarna.

Moa Maria är en av 13 elever på Valsjöbyns skola i norra Jämtland, nära norska gränsen.

Kommunen värnar samekulturen
Hon behöver inte oroa sig för att skolan ska läggas ner, trots få elever och sparbeting i kommunen. Krokoms kommuns ledning säger att Valsjöbyns skola är fredad, mycket för att samerna i området ska trivas och stanna kvar.

– Det är väldigt viktigt att värna den samiska kulturen och det tycker vi att vi gör på ett bra sätt genom att värna skolan. Samerna i området tillför inte bara byn mycket, utan hela kommunen och Sverige. Sedan känns det också orimligt att låta små barn åka femton mil om dagen, tur och retur till Föllinge, säger Göte Swén (M), kommunalråd i Krokom..

Skola krävs för levande bygd
Modersmålsläraren Marianne Persson jobbar med de samiska eleverna på skolan. Hon tycker det känns betryggande att kommunen inte gör som många andra och lägger ner skolor med få barn. Hon hoppas att samerna i området i allt högre grad kommer att ses som en viktig resurs för Krokoms kommun.

– För samebyn som har sitt verksamhetscentrum skapar det långsiktighet och stabilitet att man kan bo och verka här. Vi är beroende av en levande bygd och då är tillgången till skola i närheten viktig, säger hon.

Samebarnen i majoritet
Skolan i Valsjöbyn utvecklas, man har nära samarbete med Sörli skola i Norge ett par mil bort. Och i Valsjöbyn finns uppenbarligen hopp, flera små barn är på ingående.

– Ja det blir bara fler och fler barn, om fem år som det ser ut nu kommer det att gå nio elever här och nästan alla har samisk bakgrund, det känns jättekul, säger Marianne Persson.

Och tvåspråkiga Moa Maria svarar så här på frågan hur det är att jobba på sydsamiska jämfört med att jobba på svenska.

– Det är roligt och känns inte annorlunda alls, tycker jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".