Tonårskillar åtalas för att ha kallat tjejer hora och slyna

Två tonårskillar i länet åtalas nu för att ha kallat sina klasskamrater hora, slyna och andra nedsättande ord. Det är kammaråklagare Katarina Eriksson i Östersund som nu vill att tingsrätten ska pröva vad man får kalla sina klasskompisar.

Det är vanligt att unga tjejer blir kallade för skällsord som hora och slyna i skolan. Så vanligt att det är nått de har börjat vänja sig vid.

– Jag tycker att det är intressant att få det här prövat. Att kalla en tjej för hora och slampa och sådant, det tycker jag att man bör markera någonstans var gränsen går. I min roll som åklagare så kan det också vara en del i min yrkesroll att driva de här målen och få det prövat av rätten, säger Katarina Eriksson.

Pojkarna som nu åtalas är 15 och 16 år gamla och går på en skola i Jämtland.

De åtalas för förtal för att de flera gånger har kallat två flickor på sin skola för bland annat hora, slyna och slampa. Om de bedöms vara skyldiga kan de dömas till böter.

Det är vanligt att flickor blir kallade för såna här saker. Jargongen är rå på skolan, berättar Kajsa Starlander och Frida Ljungström på Nyhedens skola i Krokom.

– Det är allt möjligt, alltifrån hora till bög och lesbisk och slyna, fitta. Det är allt möjligt, säger Frida Ljungström.

Varför säger man sådant?

– Det är nog mest för att få respekt eller att trycka ner andra för att man vill ha makten själv.

Kajsa Starlander och Frida Ljungström berättar att det ofta är kompisar som kallar varann för hora och andra elaka saker. Det händer flera gånger varje dag att tjejer på skolan får höra sådant.

– Det har blivit så vardagligt att det är ingen som reagerar riktigt likadant som för några år sedan. Då skulle man ha blivit jättemycket mer ledsen. Nu är det som att man hör det hela tiden varje dag så. Visserligen ifall jag blir kallad för det varje dag så: ge upp. Det är ingen mening att kalla mig för det för jag vet att jag inte är det så sluta, va, säger Kajsa Starlander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista