Östersund

Outlaws etablering del i strategi

1:43 min

Att den kriminella motorcykelklubben Outlaws startat en underavdelning i Östersund är en del i en nationell strategi att etablera sig i hela landet. Det menar Lars Wierup, författare till boken Svensk maffia, som följt MC-gängen i Sverige under många år.

Lars Wierup bekräftar också att Östersund är en av de 17 platserna i landet som Outlaws vill expandera i.

– Man vill för alla etablera Outlaws MC som svensk underavdelning till den internationella Outlaws MC som startade i USA för en antal decennier sedan, säger Lars Wierup till P 4 Jämtland.

Enligt polisen är det en nystartad underavdelning på försöksstadiet med några få medlemmar men de ser allvarligt på att Outlaws MC kommit till Östersund och målet är att förhindra ytterligare etablering.

Men Lars Wierup som följt och skrivit om MC-gängen tonar ned våldsamheten i Outlaws MC.

Riskerar repressalier från andra
Till skillnad från Hells Angels och Bandidos har Outlaws hittills varit en organisation av i huvudsak ostraffade personer. Och han menar att det farligaste för de nya medlemmarna kanske är andra MC-gäng.

I Trondheim finns till exempel både Hells Angels och Bandidos.

– Hittills finns ingen anledning att vara rädd för Outlaws medlemmar som inte knutits till några brott som varit riktade mot allmänheten eller mot staten. De har varit fredliga i jämförelse med Bandidos och Hell Angels och vilken profil man väljer nu när man taggar upp på det här viset är för tidigt att, säger Lars Wierup.

Vuxna män väljer riskfyllt liv
Det finns många fördelar för Outlaws med att etablera sig i Östersund, eftersom det är enklare att ha kopplingar till de andra stora kriminella MC-gäng som redan är etablerade till exempel i Norge.

– Det är lätt att förutse att Bandidos MC och Hells Angels MC kommer att försöka att motverka Outlaws MC så som de gjorde för tre år sedan. Det är ett stort risk att gå med i Outlaws MC i Östersund nu. Jag tycker att det är gåtfullt att vuxna män, ofta med familj och jobb väljer ett så riskfyllt liv, säger Lars Wierup.

Kan det vara så att man etablerar sig och när man etablerat sig då kan man börja engagera sig mer kriminellt kanske?

– Det går inte utesluta. I andra länder som i USA där Outlaws MC bildades har medlemmarna varit lika kriminella som medlemmar i Hells Angels och Bandidos. Den utvecklingen är möjlig.

Marcus Frånberg, Shaho Aulla/SR

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista