Minister kräver krafttag mot modemkapare

Efter år av annonsskojare och bluffakturor har nu modemkapning blivit vår tids i särklass största konsumentproblem.

Det har fått bland andra konsumentminister Ann-Christin Nykvist att begära att frågan förs upp till EU-kommissionen.

Teleräkningar som kan ge mycket stora hål i plånboken drabbar alltfler, inte minst här i länet. Trots att du tror dig betala ett telebolag för en säker Internetuppkoppling så kan du alltså få osannolikt höga räkningar när modemkaparna slår till.

Familjen Soulared på Frösön har fått en räkning på nära 3 000 kronor för fem samtal, men deras teleoperatör Glocalnet säger att det inte är något att göra åt saken och kräver därför familjen på pengar för telesamtal de varken ringt, eller kopplat upp sig via sitt datormedem.

Enligt Dick Malmlund som är säkerhetschef på Svensk Handel är bluffmakarna på telemarknaden ett skenande problem och telebolagen står mer eller mindre handlingsförlamade.

Han ger exempel på en ensamstående lågavlönad kvinna med barn som nu betalar av samtal för över 60 000 kronor, samtal som hon bevisligen inte ringt eller på annat sätt beställt. Hon har försökt få hjälp via det svenska rättssystemet men förgäves.

Glocalnet som är Frösöfamiljen Soulareds teleoperatör menar att familjen ska betala och skjuter alltså över problemen med modemkapningarna på sina kunder.

Radio Jämtland har under hela tisdagen förgäves sökt Glocalnet för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".