Våldet och drogerna har minskat på krogen

Knarket på krogarna i Östersund har minskat kraftigt de senaste åren.

Mycket tack vare ett gott samarbete mellan krogarna, ordningsvakterna och polisen.

Det har fungerat så bra att till och med storstäder som Stockholm och Malmö velat ta efter östersundsmodellen. Det berättar krögaren Susanne Andersson-Pripp.

- Jag tror att huvudsaken till att vi varit så framgångsrika är att vi var så tidigt ute. Sen är vi ju en liten stad, så vi har ju en gemenskap som inte så många andra har. Vi är ju fortfarande konkurrenter, men även vänner, vi som jobbar inom krogbranschen, säger hon.

- Vi har ett öppet klimat och kan även ge kritik till varandra.

Arbetet med Kroggruppen har varit framgångsrikt och flera större städer som Malmö och Stockholm är nu intresserade av arbetet mot droger på krogen i Östersund.

Men trots att både våldet och knarket på krogen minskat betydligt de senaste åren finns problemet med droger kvar. Nyligen avslöjades en stor härva med haschförsäljning i Östersund, och många av de som börjat använda hasch är i 16-årsåldern. Det betyder att de ännu inte fått börja gå på krogen, och vakterna känner alltså inte igen dem. Därför kan det bli en stökig period igen om några år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".