1 av 3
Sofia Rumert är ganska säker på vad hon ska välja i gymnasievalet. Foto: Emelie Andersson/P4 Jämtland
2 av 3
Berit Haugen
3 av 3
Simon Westerlund
Jämtlands län

Svårare gymnasieval när skolan görs om

"Det är lite svårt, man är ändå bara 15 år"
1:41 min

Just nu pågår ett viktigt gymnasieval för alla niondeklassare - ett val som i år kan bli mer avgörande än tidigare. Från och med i höst gäller en ny gymnasiereform som kräver mer medvetna val.

– Det är lite svårt, man är ändå bara 15 år. Men man måste starta upp och mogna och det kan vara en bra start, säger Simon Westerlund som går i nian i Östersund.

Simon har flera funderingar inför gymnasievalet, kanske blir det naturvatenskap eller teknikprogrammet. För Sofia Rumert, som även hon går i nian, är valet lite klarare.

– Jag har tänkt gå en linje där jag får göra något som jag tycker är roligt. Jag tror att jag ska välja estetiska medieprogrammet.

Ny gymnasieskola
Hösten 2011 kommer gymnasieskolan att se lite annolundare ut. En av de största skillnaderna jämfört med idag är att man skiljer mycket tydligare mellan högskoleförberedande program och yrkesprogam. Tanken är att höja kvalitén på utbildningarna och att eleverna ska bli bättre rustade för antingen yrkeslivet eller fortsatta studier. Går man ett yrkesprogram ska man vara redo för arbetslivet och eleven får inte automatisk behörighet till att läsa vidare på gymnasium eller högskolan, till skillnad från de högskoleförberedande programmen.

--Det ställer högre krav på eleverna och föräldrarna att faktiskt informera sig och det ställer också högre krav på studie- och yrkesvägledarna att informera om konsekvenserna, säger Berit Haugen som jobbar som studie- och yrkesvägledare inom Jämtlands gymnasium.

– Nackdelen är väll möjligen att man har tagit bort den här delen att man per automatik får grundläggande behörighet till högskolan även på yrkesprogrammen. Jag vet att det finns elever som när de börjar på gymnasiet inte alls har en tanke på att de vill gå högskola, men som sedan när de går i årskurs tre kommer på att de visst vill vidareutbilda sig på högskolan, säger Berit Haugen.

Krav på bättre betyg
Nytt är också att det ställs högre behörighetskrav för att läsa det man vill på gymnasiet. Tidigare har det krävts godkänt i tre kärnämnen för att få börja det program man vill läsa. Nu när den nya reformen blir verklighet krävs det att eleverna har 12 godkända ämnen för att komma in på ett högskoleförberedande program och åtta godkända ämnen för att läsa ett yrkesförberedande program.

– För de allra flesta gör det ingen skillnad, de uppfyller med lätthet de här behörighetskraven, men det är alltid några som jobbar på marginalen och tänker att det räcker, och för dem blir det förstås en skärpning, säger Berit Haugen.

Rädsla för att välja fel
Tillbaka hos Simon som går i klass nio i Östersund frågar jag om han är rädd för att välja fel, nu när valet kan ha en större betydelse för framtiden.

– Lite, men alltså du har ändå så mycket möjligheter inom alla grejer så att det spelar nog inte så stor roll vilket program du väljer, utan du har alltid något som du gillar, säger Simon Westerlund.

De nya nationella programmen

De tolv nya yrkesprogrammen är:
· Barn- och fritidsprogrammet
· Bygg- och anläggningsprogrammet
· El- och energiprogrammet
· Fordons- och transportprogrammet
· Handels- och administrationsprogrammet
· Hantverksprogrammet
· Hotell- och turismprogrammet
· Industritekniska programmet
· Naturbruksprogrammet
· Restaurang- och livsmedelsprogrammet
· VVS- och fastighetsprogrammet
· Vård- och omsorgsprogrammet

De sex högskoleförberedande programmen är:

· Ekonomiprogrammet
· Estetiska programmet
· Humanistiska programmet
· Naturvetenskapsprogrammet
· Samhällsvetenskapsprogrammet
· Teknikprogrammet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".