IF Castors Matilda Trense, Johanna Eriksson & Elly Olsson. Foto: Alee Farrohi
Konståkning

Konståkare har för få tränare

Bristen på tränare gör det svårt för åkarna
1:25 min

Det hör inte till vanligheterna att IF Castor Konståkning har så många tävlingsåkande som idag. Klubben ser det som en framgång men det saknas tillräckligt många tränare med rätt kompetens för klubbens alla åkare.

Matilda Trense är 12 år och tävlar för klubben och hon känner att bristen på tränare hindrar åkarna att utvecklas i rätt takt.

– Ofta är det inte tränare här, vi skulle behöva några fler som tränar. Då skulle man kunna lära sig mer, för det är svårare att träna när man inte vet vad man gör för fel, berättar Matilda.

Äldre får träna de yngre
Idag hjälper två av de äldre tjejerna till med att träna de yngre åkarna och utan dem skulle situationen vara värre men även de känner att den tid och erfarenhet som en riktig tränare kan erbjuda saknas och det kan innebära ett intresset för konståkning förloras bland de yngre åkarna.

Johanna Eriksson är själv tävlingsåkande konstskridskoåkare och hon känner att det som erbjuds idag inte räcker till för åkarnas utveckling.

– Det är synd, för nu när det finns så många som vill tävla är det synd att det inte finns tränare så det räcker. Det är ju aldrig bra att inte ha tränare på träningarna, säger Johanna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".