1 av 2
Byggelits pengar tog slut. Foto: Fanny Jäderfeldt.
2 av 2
Konkursförvaltaren ska försöka driva fabrikerna vidare. Foto: Fanny Jäderfeldt.
Byggelit

130 jobb kan försvinna

Byggelits grundare Olle Persson är bedrövad efter konkursen
3:13 min

Spånskivetillverkaren Byggelit har gått i konkurs. Det beskedet fick de 130 anställda i Lit, Östersund och Ambjörby i Värmland sent i går eftermiddag. En konkursförvaltare ska nu försöka hitta en lösning.

I Lit är Byggelit en av de absolut största arbetsgivarna och många har jobbat där länge. Bosse Wiklund från Häggenås har jobbat på Byggelit i 34 år och jobbar morgonskiftet på fabriken i Lit idag.
– Ja, vi jobbar vidare som vanligt, säger Bosse Wiklund.
Hur kändes det att få det här beskedet i går eftermiddag?
– Det var naturligtvis inte kul alls, säger Bosse Wiklund.

Förutom i Lit så har Byggelit anställda i Östersund och i Ambjörby i Värmland. Företaget har tillverkat spånplattor i snart 50 år, men i går eftermiddag meddelades personalen att det kan vara slut på det nu och grundaren och ägaren Olle Persson var bedrövad när P4 Morgon fick tag på honom i morse.
– Det var nog den värsta dagen i mitt liv, säger Olle Persson.

Byggelits pengar tog helt enkelt slut. Företag har gjort olika försök att hämta sig efter finanskrisen, men det har inte lyckats så därför begärde de sig själva i konkurs i går.

I dag kommer den konkursförvaltare som utsetts till Byggelit för att försöka hitta en lösning så att spånskivefabrikerna ska bli kvar. Och Olle Persson tror att det ska gå.
– Det finns ju stora värden i fabrikerna, säger Olle Persson.
Även Bosse Wiklund tror att det ska gå att lösa.
– Ja, det hoppas jag. I någon form i alla fall, säger Bosse Wiklund, som jobbar på Byggelit

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".