1 av 4
Östersund är den enda kommun i länet där det kommer att finnas så kallade etableringslotsar. Foto: Jessica Brander/SR.
2 av 4
Östersundsbon Shaheen Shaheen från Palestina hoppas på att få jobb. Foto: Jessica Brander/SR.
3 av 4
Johan Tegnhed tror att det bara är Östersund som kan hitta jobb åt invandrarna. Foto: Jessica Brander/SR.
4 av 4
Klicka för grafik: Lotsar i Norrland
Östersund

Invandrare får bara hjälp i Östersund

2:44 min

Bara en vecka innan en helt ny lag börjar gälla som ska hjälpa nyanlända invandrare att hitta jobb så saknas det så kallade etableringslotsar i sju av länets åtta kommuner.

Östersund är den enda kommun där invandrarna kommer att kunna få stöd av en etableringslots.

– Dels så har vi ju en större företagsamhet i Östersund i och med att det är en centralort och det finns inte samma näringsliv i de andra kommunerna. Det finns heller inte lika många aktörer som kan leverera den här tjänsten, så det ligger lite i sakens natur tycker jag. Jag tror också att vi på Arbetsförmedlingen måste saluföra oss mer riktat mot de här kommunerna så att vi verkligen får leverantörer av den här tjänsten, säger Johan Tegnhed, chef för arbetsförmedlingen i länet.

Till Jämtland och Härjedalen kommer det omkring 150 flyktingar per år som kommer att omfattas av lagen, hälften av dem hamnar i Östersund och övriga sprids till de andra sju kommunerna i länet.

Syftet med den nya lagen, som heter Etableringslagen, är att nyanlända invandrare ska få lika behandling överallt i landet och snabbare komma ut på arbetsmarknaden.

Valfrihet är en av hörnstenarna i den nya lagen, invandraren ska själv få möjlighet att välja den lots som har bäst kunskaper inom det område han eller hon söker jobb, en valfrihet som i praktiken inte finns här i länet.

Ansvaret för att snabbare, än i dag, hjälpa invandraren till jobb faller på Arbetsförmedlingen i de sju kommuner som saknar lotsar. Det arbetet kommer att kräva omprioriteringar inom Arbetsförmedlingen.

Shaheen Shaheen från Palestina är utbildad advokat och jurist, han har uppehållstillstånd och har bott i Sverige i två år utan att lyckats få jobb.

Varken han eller de andra invandrarna som bor i länet idag kommer att bli hjälpta av de nya etableringslotsarna. Lagen gäller enbart de flyktingar mellan 20 och 64 år som kommer efter den första december och som fått uppehållstillstånd.

I tisdags började han en tre månaders praktik på Arbetsförmedlingen och han tror att etableringslotsarna kanske kan vara en chans för andra framöver men det viktigaste är ändå att man känner folk och har ett nätverk.

– Jag tror att man kan få jobb när man har bra kontakt med svenskar och har ett bra språk. Om vi inte kan språket bra och inte har några kontakter så får man inget jobb, säger Shaheen Shaheen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista