34 bangladeshiska bärplockare bodde i höstas i ett sönderfallet hus i Bräcke i väntan på bär. Foto: Alee Farrohi/SR
Bräcke

Strategier mot bär-misär diskuterades

Det får inte hända igen - det säger de fem svenska kommuner som i år tvingades ta hand om strandsatta utländska bärplockare. På onsdagen samlades kommunfolk i Bräcke för att kräva hårdare tag av staten.

– Det som hände den gångna sommaren var ett stort mänskligt lidande för de drabbade, men kostade också samället stora resurser, säger Bengt Flykt, kommunchef i Bräcke, som tagit initiativ till konferensen.

Arbetsmarknadsdepartementet och Migrationsverket liksom Storumans, Åsele, Nordmalings och Älvdalens kommuner skickade deltagare till konferensen.

Till Åsele kom 160 thailändare i somras, för att plocka åt en företagare som sedan försvann med pengarna, Tjugosex thailändare är fortfarande kvar i Åsele för att försöka få ut pengar via den statliga lönegarantin. I Älvdalen, Bräcke, Nordanstig och Storuman är mönstret detsamma. Fattiga människor lurades och utnyttjades, och det har kostat svenska skattebetalare miljontals kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista