Patrik Nilsson, betongarbetare i Östersund. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/SR.
Östersund

Liten konkurrens ger dyrare bostäder

1:47 min

Det har blivit dyrare att bygga i Sverige. Produktionskostnaden har fördubblats på tio år enligt EU:s statistikmyndighet Eurostat. En viktig orsak till fördyringen kan vara bristande konkurrens bland byggföretagen.

Patrik Nilsson är armerare och betongarbetare i Östersund. Han är en av dem som just nu bygger de nya hyresrätterna på Stadsdel Norr, tidigare I5-området. Som vi berättat tidigare tenderar nyproducerade lägenheter att bli väldigt dyra. På Stadsdel Norr kommer de att hamna på ungefär 1600 kronor kvadratmetern.

Men varför blir det så dyrt? Bristande konkurrens bland byggföretagen kan vara en förklaring till de höga priserna. Och det tror Patrik Nilsson stämmer. Alltför få aktörer pressar upp priserna.
– Ja, till viss del är det så. Östersund är ju inte så stort, man kanske inte kan kalla det kartell men något åt det hållet kanske det är. Byggföretagen vill ju inte dumpa priserna på marknaden, säger Patrik Nilsson.

Konkurrensverket ser det som ett stort problem att så få slåss om byggjobben i Sverige. De konstaterade i en rapport 2008 att produktivitetsutvecklingen på bygg- och anläggningssidan är anmärkningsvärt låg i förhållande till ekonomin i övrigt.

Konkurrensverket skriver att byggbranschen uppvisar tecken på sådant som underlättar kartellbildning som t ex få företag och låg innovationsgrad. På Youtube har Konkurrensverket till och med lagt ut en instruktionsfilm som beskriver hur man går till väga om man vill kliva av en otillåten byggkartell.
Filmen finns här:
http://www.youtube.com/watch?v=G72xRRoD9us

Patrik Nilsson på byggplatsen på Stadsdel Norr tror att priserna också kan pressas ner genom smartare byggande.
– Framförallt tror jag man måste bygga enklare - mer fyrkantigt, enklare moment genom hela kedjan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista