1 av 2
Håkan Torén tycker att byggandet i mångt och mycket var effektivare förr. Foto Marcus frånberg
2 av 2
Sämre kunskaper mot för några decennier sedan kan bidra till de höga byggkostnaderna, menar vissa. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/SR.
Östersund

För dyrt att bygga hyresrätter

1:41 min

Dåliga kunskaper i byggbranschen i dag jämfört med för 30 år sedan kan vara en av flera orsaker till de höga byggkostnaderna. 25 000 kr per kvadratmeter är i dag en vanlig kostnad för att bygga ett flerfamiljshus. Det gör att hyran för en normaltrea kan sluta på uppemot 9 000 kr per månad. Något som många inte vill betala.

Håkan Torén bygger just nu ett flerfamiljshus med bostadsrätter i centrala Östersund. Han hade tänkt sig bostadsrätter men tyckte kostaden drog iväg.

En tvåa kostar runt två miljoner att färdigställa.

Sedan tillkommer driftkostnader och annat, och hyran kan då sluta på uppemot 9 000 kr per månad.

Få vill betala så mycket för en hyreslägenhet, säger Håkan Torén:

– Det blir ju så jädra dyrt, jag tror att det är svårt att få folk att bo så. Och för min del, i och med att man är en liten aktör så blir det vanskligt, det kan vara svårt att få lån.

Bostadsrätter blir förmånligare
Istället bestämde jag mig för att satsa på bostadsrätter, säger Håkan Torén.

Den faktiska kostnaden för att bygga bostadsrätter eller hyresrätter är densamma, men en privat köpare av en bostadsrätt kan göra avdrag för bankräntan och det gör stor skillnad. I Håkan Toréns flerfamiljshus i centrala Östersund har köparen möjlighet att betala större delen av insatsen och då göra rätt stora ränteavdrag. Något som inte går vid byggandet av hyreshus.

Att äga hyresfastigheter ger generellt bra avkastning, men trots det valde alltså byggherren, Håkan Torén bort den varianten:

– Det går aldrig förlora på det, men det måste dras ut över tiden och man måste ha ork att klara den biten.

Så det kan bli så att man måste gå med förlust i många år innan räkna hem det, säger han.

Byggandet var effektivare förr
Under veckan har P4 Jämtland i en serie inslag berättat att de höga kostnaderna bland annat kan bero på få levarantörer av material, slopade subventioner och byggmomsen. Men sämre kunskaper i branschen i dag jämfört med för 30 år sedan kan också vara en delorsak, tror Håkan Torén:

– Jag är så gammal så jag var med på miljonprogrammens tid. Då var det en himmelens skillnad i effektivitet och entusiasm, jag vill påstå att man var mycket duktigare på att bygga då än idag, avslutar Håkan Torén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista