1 av 3
Det fanns inte nog med sponsorer till festligheter på stan. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/SR.
2 av 3
Håkan Blidberg, marknadschef för världscupen i skidskytte. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek / Sveriges Radio.
3 av 3
Cityledare Rickard Hallström. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek / Sveriges Radio.
Östersund

Skidskyttefestligheter ställs in

1:39 min

Det blir inte något evenemang på stan under skidskyttevärldscupen nästa vecka, för de som inte tävlar. De så kallade Vinterkvällarna har varit ett populärt inslag vid världscuppremiärerna i skidskytte i Östersund och har lockat mycket folk, men i år blir det inget sådant, eftersom sponsorerna svikit.

– Vi hade tänkt göra repris på succén "Vinterkväll" som har varit två år i rad, men den här gången blir det inte av, tyvärr, säger Rickard Hallström, som arbetar för City Östersund som utvecklar och marknadsför stadskärnan.
Får ni inte ihop sponsorer så det räcker till?
– Nej. Vi har ju kört det här, första året körde vi väldigt low-budget men andra året gick vi upp lite grann i budgeten och i år ville göra det minst lika bra, men vi fick inte ihop finansiärer tillräckligt den här gången.
Varför vill inte köpmännen sponsra "Vinterkväll"?
– Det handlar om ett arrangemang som ligger utanför själva skidskyttet egentligen, "vinterkväll" är mer än en prisutdelning. Många sponsorer går in med pengar i skidskyttet och andra aktiviteter, så de är inte intresserade av att sponsra det här också. Det räcker inte till, helt enkelt.
Hur mycket pengar handlar det om?
– Vi måste få ihop 100 000 kronor för att få till det, säger Rickard Hallström.

På Idrottens Hus sitter Håkan Blidberg som är marknadschef för världscupen i skidskytte. Han är påtagligt besviken över att det inte blir någon festkväll på stan.
– Vi tycker det är jättetråkigt att inte "Vinterkväll" blir av, vi har ju varit med i det projektet i ett par år och det har varit väldigt uppskattat, så det är synd, säger han.

Skidskytteorganisationen diskuterar nu möjligheten att själva ordna en liknande festkväll på stan i samband med Världscupen 2011. 
– Ja, vi överväger givetvis att ta över det evenemanget själva, vi har i och för sig en strategi som säger att vi ska fokusera på stadion och stadion-området men samtidigt  tycker vi att det är viktig att stan lever upp när det är skidskytte, säger Håkan Blidberg.

– Det är viktigt så att jag kan säga att i den mån vi kan backa upp det här så att det blir av nästa år, så ska vi göra det.

Men den lösningen ställer inte Rickard Hallström riktigt upp på. Han utgår ifrån att det ska gå att få ihop sponsorer på stan så att vinterkvällen kan bli av nästa år.
– Det är inte pengar från skidskyttet det här hänger på. "Vinterkväll" är en cityangelägenhet för de som håller till i city och det är här vi måste hitta pengarna också, säger Rickard Hallström, som arbetar för City Östersund som utvecklar och marknadsför stadskärnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista