1 av 3
Saila Quicklund. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek /Sveriges Radio.
2 av 3
Foto: Ann-Louise Rönestål Ek /Sveriges Radio.
3 av 3
Stefan Salomonsson, industrielektriker på Byggelit. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek /Sveriges Radio.
Lit

Saila Quicklund besökte Byggelit

Saila Quicklund (M) samlade information om läget
1:42 min

Efter beskedet om Byggelits konkurs har många satt igång arbetet att hitta lösningar för de som riskerar förlora jobbet och för industrin i Jämtlands län. Riksdagsledamoten Saila Quicklund (M) tillbringade dagen på Byggelits fabrik i Lit.

Det var knappast vanlig, glad fredagsstämning på Byggelit i Lit idag.

Viss produktion pågår, men det märks att stämningen är tryckt.

Overklig situation
I fikarummet träffar P4 Jämtland industrielektrikern Stefan Salomonsson som tar en kopp kaffe och funderar över det omvälvande beskedet som kom i veckan:

– Det är en overklig situation, att jag och många kamrater förlorar våra jobb och har en osäker inkomst framöver. Idag är det bara dom stora företagen som överlever, det är svårt att konkurrera på den marknaden, säger han.

Moderata riksdagsledamoten Saila Quicklund besökte Byggelit idag för att samla information att ta med sig till regeringen:

– Jag försöker sätta mig in i deras situation, det känns viktigt att höra anställda och ledningen. Få deras egna ord för hur läget är just nu, säger Saila Quicklund.

För tidigt kasta in handduken
Saila Quicklund tycker inte att de anställda ska kasta in handduken än, även om konkursförvaltaren inte hittar någon som vill ta över Byggelit.

Det finns andra krafter som jobbar för industrin i länet, menar hon:

– Regeringen har lagt ansvar på landshövdingen att starta en kraftsamlingsgrupp.

I den ingår representanter från näringslivsorganisationer, företag, myndigheter som Arbetsförmedlingen och Tillväxtverket, kommuner, landsting, trygghetsstiftelsen och fackliga organisationer.

Tanken är att kraftsamlingsgruppen ska titta över vilka kompetenser som behövs i länet, utbildningsinsatser, man jobbar med frågor förebyggande men också i såna här sammanhang kan man lyftra upp insatser och samlas.

– Jag kommer att följa deras arbete med stort intresse, säger Saila Quicklund.

Saila fick konkreta tips
Elektrikern Stefan Salomonsson vid Byggelit kom med en del konkreta tips till Saila Quicklund, som just nu är den jämtländska politiker närmast alliansregeringen:

– Oavsett vilken industri man tillhör skulle det hjälpa om staten kunde gå in och stötta industrin i landet under tider av lågkonjunktur, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".