Stockholm

Sandberg vill subventionera byggande

1:47 min

Politikernas idéer för hur man ska få fart på byggandet och få ner kostnaderna, skiljer sig åt. En av länets riksdagsledamöter, Socialdemokraten Gunnar Sandberg föreslår i en ny motion att statliga subventioner återinförs. Men regeringspartiet Moderaterna gör tummen ner.

I en serie inslag den här veckan har P4 Jämtland berättat om problemen med byggandet i länet.

Trots att byggandet ökar i Sverige hänger Jämtland inte med och det som byggs blir dyrt, produktionskostnaderna har fördubblats de senaste tio åren visar statistik från EU:s statistikmyndighet.

Bristande konkurrens mellan byggföretagen och ineffektivitet är två aspekter vi tagit upp.

Men hur ser politikerna på problemet?

Har nyss lämnat en motion till riksdagen
Gunnar Sandberg har just lämnat in en motion om att staten måste ta ett större ansvar för bostadsbyggandet. P4 Jämtland träffar honom i hans arbetsrum på riksdagen i Stockholm.

Hur tycker du att man ska få till fler och billigare hyresrätter i orter som Östersund?

– Jag tycker det borde ligga mer ansvar på staten och kommunerna. Staten borde ta detta ansvar. Jag vill att vi ser bostaden som en social rättighet som vi gör med sjukvård, omsorg och skola - man måste ha rätt till en bra bostad.

– Det handlar också om landsbygdens villkor, det finns äldre som vill ha nåt mindre, en lägenhet att hyra. Så att en riktad, statlig subvention som är riktad till att bygga hyresrätter varän man bygger dom, det är viktigt, säger Gunnar Sandberg.

Moderaterna tror inte på subventioner
Anti Avsan är ansvarig för moderaternas bostadspolitik .

Han håller förstås inte alls med Gunnar Sandberg. Anti Avsan tror att subventioner är helt fel väg och vill istället se ökad satsning på bland annat bostadskreditnämnder som kan bidra till finansiering av byggande i glesbygd. Avsan ser den bristande konkurrensen inom byggbranschen som en av de viktigaste knäckfrågorna att komma till rätta med:

– Subventioner tror jag inte alls på, vi har sett under en lång följd av år med socialdemokratisk regering att bostadsmarknaden inte fungerande, säger han och fortsätter:

– Vi måste skapa en tryggare och bättre fungerande bostadsmarknad som får långsiktigt stabila villkor, förr väntade man på att vidta åtgärder för att man trodde att det skulle komma ett nytt bidrag från staten, så kan man inte ha det. Det har varit konkurrenssnedvridande.

Om vi tittar på byggkostnaderna så ligger vi högt över genomsnittet i Europa, och att det kunnat bli så det kan bero på att vi inte haft många aktörer som byggt bostäder och att de subventioner som kom från staten och räntebidrag hamnade direkt i bolagens fickor.

Anti Avsan berättar om den nya lagstiftning som träder i kraft vid årsskiftet och som är en överenskommelse mellan bostadsmarknadens parter, hyresgästföreningen, fastighetsägarna Sverige och Sabo. Den förändrar hyressättningssystemet och gör det lättare att bygga och förvalta hyresrätter i framtiden, säger Anti Avsan.

Gunnar Sandberg, själv byggnadsarbetare i grunden - är tveksam till om bättre konkurrens och fler företag kommer att få ner priserna.

– Jag tror inte det skulle bli så fruktansvärt mycket billigare för att det blir fler byggföretag eller leverantörer av byggmaterial. Istället tycker jag man kan se över tekniken, formen. Titta på hur man bygger, det kan vara ett bra sätt att börja jobba med den här frågan, säger Gunnar Sandberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista