Östersund

Tusentals smittade av magparasiten

Smittskyddsläkaren om läget
2:20 min

Så många som mellan 5 och 15 procent av Östersundsborna kan vara smittade av magparasiten cryptosporidium. De rapporterade, befarade sjukdomsfallen var minst ett 70-tal på lördagen, och nya tillkommer hela tiden.

Kranvattnet i Östersund är en misstänkt smittkälla och kommunen har öppnat en telefonjour för allmänheten.

- Vi tror att mellan 5 och 15 procent av befolkningen är smittade, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare i Jämtlands län.

Det skulle betyda att mellan 3 000 och 9 000 människor drabbats hittills, enligt en grov uppskattning. Tio personer vårdas eller har vårdats på sjukhus för symptomen på magparasiten.

Besked om det är det kommunala vattnet som är smittkällan kommer tidigast på söndagskvällen.

Ett 70-tal fall hittills
Hittills har minst ett 70-tal fall av magsjukan rapporterats. Bara under fredagskvällen hörde ett 50-tal personer av sig, berättar Micael Widerström.

En misstänkt smittkälla är dricksvattnet i det kommunala nätet, och därför uppmanas nu alla att koka vattnet. Miljökontoret har tagit prover på vattnet som håller på att analyseras, och ett svar väntas på måndag.

Även diskvattnet ska kokas om man diskar för hand, men däremot är det ofarligt att tvätta sig och duscha i vattnet. Det är bara vatten som kommer in i munnen som smittar.

Cryptosporidium är en tarmparasit som finns hos alla däggdjur, framför allt hos nötkreatur och får. Cryptosporidium ger vattniga diaréer, feber och magsmärtor, men går oftast över av sig självt efter ungefär en vecka. Tarmopererade och människor med nedsatt immunförsvar kan behöva vårdas på sjukhus.

Hittills är bara ett enda dricksvattenburet utbrott känt i Sverige, enligt Smittskyddsinstitutet. Då hade vatten från ett avlopp som runnit ut i en å tryckts in i det kommunala nätet. Under sommaren 2002 insjuknade omkring 1 000 personer som hade badat i två badbassänger med Cryptosporidium i vattnet.

Annars är det vanligare att smittan sprids via livsmedel, som grönsaker.

Den senaste tiden har ett större utbrott rapporterats i samband med en konferens i Västerbotten. Dessutom har ovanligt många Crytosporidiefall anmälts i Stockholms län. Utredningen av smittkällor pågår fortfarande.

Upptäckten att parasiten påverkar människans hälsa är relativt ny. Den första diagnosen hos människa ställdes 1976 och det första utbrottet kom 1984, berättar Johan Struwe, överläkare på Smittskyddsinstitutet:

– Man har inte letat efter den och därför kan det finnas en viss underdiagnostik, säger Johan Struwe till TT.

Drar sig inte för en dusch
Parasiten har en låg smittdos, det vill säga att man inte behöver utsättas för någon större dos för att smittas, men att bada och duscha i smittat vatten är okej.

– Man måste få in vattnet i munnen för att det ska vara någon risk. Men allt som har med matlagning ska man vara mycket försiktig med, säger Johan Struwe, som själv inte skulle dra sig för att ta en dusch med smittat vatten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".