Stockholm

Minister öppnar för ny OS-ansökan

Tre gånger tidigare har Östersund/Åre sökt OS och fått nobben. Men nu säger sig idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth beredd att öppna för en ny ansökan om OS 2022.

Det skriver Riksdag och Departement.

Idrottsministern öppnade för OS i Sverige på en skriftlig fråga i förra veckan från Socialdemokraten riksdagsmannen Gunnar Sandberg.

Sverige har aldrig varit värd för ett vinterspel, men Riksidrottsförbundet (RF) har inte tagit ställning till förslaget.

– Det räcker inte med att staten ställer upp med förlustgarantier, det kommer att krävas en mer aktiv medverkan. Staten måste vara med och ta en del investeringar, bland annat i infrastruktur, säger RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber till TT.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har tidigare varit positiva till att söka vinter-OS, men har hela tiden påpekat att det gäller att söka vid rätt tillfälle.

Ryska Sotji arrangerar vinter-OS 2014 och franska Annecy, München och Pyeongchang, Sydkorea, söker spelen 2018. Skulle Europa få två vinterolympiska spel i följd, både 2014 och 2018, är chansen till ett tredje OS på europeisk mark under 2022 nog att betrakta som minimal.

Beslut om vilka stad som får arrangera OS 2018 kommer i juli nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".