Tio har behövt sjukhusvård mot magparasit

1:15 min

Tio personer har lagts in på Östersunds sjukhus efter att ha smittats med magparasiten cryptosporidium, och några ligger fortfarande kvar. Myndigheternas varning för stadens dricksvatten fortsätter gälla tills vidare.

Nu inväntar man provsvaren som ska ge besked om det är vattnet som ligger bakom att den svåra magsjukan har ökat dramatiskt och oförklarligt i höst.

Normalt brukar läkarna hitta något enstaka fall av cryptosporidium i Jämtlands län varje år. I höst har 30 fall dykt upp på några veckor.

– Det är väldigt ovanligt, säger Mikael Widerström, smittskyddsläkare i länet.

– Och det är bara de fall som har säkerställts via prover på sjukhuset. De flesta magsjuka kommer ju aldrig till sjukhus, säger han.

De tio som behövt vård i Östersund har varit extremt uttorkade efter veckor av svåra diaréer. Det som skiljer cryptosporidium från andra maginfluensor är att den håller i sig så länge, vattniga diaréer som pågår i veckor. Men de som blir riktigt sjuka har oftast nedsatt immunförsvar eller andra sjukdomar.

Mikal Widerström tror att tusentals Östersundare bär på parasitsmittan utan att bli särskilt sjuka. Det är oron för ett stort utbrott som har fått myndigheterna att gå ut och varna för kranvattnet i Österund.

Samtidigt blir detektivarbetet för att hitta orsaken intensivare.

– Vi håller på att leta efter den höstack där vi kan leta efter nålen, säger Jari Hiltula, miljöchef i Östersunds kommun.

– Vi misstänker inte vattnet, utan det är ett sätt att utesluta. Vi letar också efter ett geografiskt område där de smittade har befunnit sig, om de har handlat på samma ställe, om de har ätit på samma ställe - det kan lika gärna vara en sallad eller något annat som ligger bakom.

På måndag väntas de första analyserna som ger svar på frågan om kranvattnet i Östersund är parasitsmittat eller inte,

Ingrid Marklund

ingrid.marklund@sr.se

Så skyddar du dig

Läs mer om parasiten Cryotosporidium och hur du skyddar dig från att bli smittad och vad du kan göra om du blir sjuk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista