Östersund

Intensiv jakt efter smittan - över 1 500 sjuka har svarat

Är du eller har du varit magsjuk? Östersunds kommun uppmanar nu alla drabbade att svara på en enkät på kommunens hemsida för att hjälpa till att spåra smittkällan. På söndagskvällen hade närmare 1 500 personer anmält att de drabbats av magsjukan.

På kommunens hemsida får personer som blivit magsjuka bland annat svara på frågor om vad och var man ätit, om man har kommunalt vatten, vart man handlar sin mat med mera.

Syftet är att hitta en gemensam nämnare som hjälper till i arbetet att hitta varifrån smittan av tarmparasiten Cryptosporidium kommer.

Det blev snabbt stort gensvar - runt 600 svar hade fram till söndagförmiddagen kommit in till kommunen. På söndagskvällen var det närmare 1 500 personer som uppgett att de är eller har varit magsjuka.

– Vi tror det kommer att vara en stor hjälp i smittspårningen, säger Jari Hiltula till P4 Jämtland.

Extrainkallad personal på kommunen jobbar nu med att sammanställa enkätsvaren för att se om det kan finnas någon gemensam nämnare som kan ge svar på varifrån smittan kommer.

Enligt en grov uppskattning befaras mellan 5 och 15 procent av de 50 000 personer som har kommunalt vatten, alltså 3 000-9 000 personer, kunna vara smittade av tarmparasiten Cryptosporidium.

Så skyddar du dig

Läs mer om parasiten Cryotosporidium och hur du skyddar dig från att bli smittad och vad du kan göra om du blir sjuk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".