1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
2 av 2
Kommunen är beredd att gå vidare om vattnet inte är smittkällan, säger miljöchefen Jari Hiltula. Foto: Emelie Andersson
Östersund

Snart kommer svar om vattnet

Miljöchefen: ”Vi har förberett för bägge svaren”
1:36 min

Analyserna av det kommunala vattnet i Östersund väntas vara klara imorgon måndag. Just nu pågår fortfarande analyserna.

Smittskyddsinstitutet i Stockholm analyserar fortfarande proverna på Östersunds kommunala dricksvatten för att se om det är vattnet som är smittkällan för tarmparasiten som härjar och orsakar svår magsjuka i Östersund.

Förutom dessa prover har också elva prover tagits ute på olika ställen ute på vattennätet. Analyserna av dessa blir klara under början av veckan.

Få nyinskrivna på sjukhuset
Under söndagseftermiddagen träffades företrädare för Östersunds kommun och Jämtlands läns landsting för att utbyta information. Läget på Östersunds sjukhus rapporterades vara lugnt under dagen, med endast ett fåtal nyinskrivna för magsjuka.

Det är ett viktigt besked som man väntar idag måndag - om det är vattnet som sprider smittan eller inte.

I helgen har kommunen jobbat intensivt och man har uppmanat alla som blivit sjuka att svara på en webbenkät på kommunens hemsida för hitta en gemensam nämnare som pekar på hur de blivit smittade.

Kommunen har också förberett för att i större skala fortsätta med provtagning på livsmedel, om det visar sig att vattnet som möjlig smittkälla faller bort.

Och igår kväll hade så många som 1500 personer anmält att de drabbats av magsjuka - och deras svar ska nu analyseras av kommunen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".