Östersund

Lyssnarfrågor om magsjukan

Jari Hiltula svarar på lyssnarfrågor
3:10 min

I P4 Morgon i morse fick lyssnarna ringa in och ställa frågor till Östersunds kommuns miljöchef Jari Hiltula.

En fråga som många ställde är om man är immun om man redan haft magsjukan.

 – Nej tyvärr, det är en parasit som orsakar den här sjukdomen och då blir man inte immun. Men det finns tröst i det här också, det är att man tål lite högre doser av det, man får en förstärkning mot antalet parasiter som behövs för att man ska bli sjuk, säger Jari Hiltula.

En annan fråga som ställdes i P4 morgon var om man kan dricka kaffet ut de kaffemaskiner som finns på arbetsplatserna.

– Jag skulle råda till att koka vattnet till kaffet också, säger han. Orsaken är att vattnets upphettning varierar i automaterna och det handlar också om hur länge vattnet upphetttas.

 Finns det risk att få i sig parasiten från inhandlade matvaror som inte är upphettade vid fabrikationen?

 – Ja risken finns ju, även om den är liten. Jag tror till exempel att de stora köken bara kommer att jobba med uppvärmd mat nu. De exempel som finns från tidigare magsmittor handlar ofta om färska grönsaker och sallader. Men det är en liten risk fortfarande och har det varit ett parti livsmedel som har passerat Östersund så är det ganska troligt att det har passerat.

Kan man skydda sig mot parasiten genom att använda handsprit?

– Vanlig handhygien är alldeles utmärkt. Jag har för mig att handsprit inte biter på den här parasiten, inte klor heller. Använd två och vatten framförallt.

Kan man överföra smittan från person till person?

– Det förekommer, men den smittvägen är inte lika stark eftersom man behöver ha en dålig hygien mellan, att man överför avföring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".