Miljöchef Jari Hiltula väntar spänt på vattenproverna. Foto: Emelie Andersson
Östersund

Negativt svar om vattnet vore inte enbart positivt

1:22 min

Nu är det spänd väntan på magsjukesvaren om vattnet i Östersund. Men är det inte vattnet blir det inte lättare, enligt miljöchefen...

Under förmiddagen i dag hoppas Östersunds kommun kunna få någon form av första besked, indikation på om det finns tarmparasiter i kommunala dricksvattnet.

Det som kan ha gjort att hittills runt 1500 personer uppgett sig ha varit magsjuka.

Man har rustat för båda de möjliga svaren.

I båda alternativen kommer det att krävas speciella åtgärder men det ska gå att få bukt med smittan, säger miljöchefen Jari Hiltula.

– Det är besvärligt om vi måste övergå till att smittan i livsmedel, eftersom det saknas lämpliga metoder för att spåra den här smittan. Det är i princip ett handgöra, där man måste granska varje enskilt prov i mikroskop, säger Jari Hiltula till P 4 Jämtland.

I dag väntas svaren på de prover som tagits i inkommande och utgående ledningar från själva vattenverket. Svaren på de prover som tagits på ett tiotal olika ställen ute längs ledningsnätet kommer däremot att dröja ytterligare någon dag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista