1 av 2
Så ser parasiten ut. Foto: Marianne Lebbad
2 av 2
Smittskyddsläkare Micael Widerström, svarade under förmiddagen på frågor från våra lyssnare om parasiten och magsjukan. Foto: Elisabeth Wickzell
Östersund

2000 magsjuka i Östersund

Smittskyddsläkare: ”De inlagda har mycket diarréer men är inte allvarligt sjuka”
1:25 min

Omkring 2000 personer hade på måndagseftermiddagen anmält till Östersunds kommun att de drabbats av magsjuka och den tarmparasit som fortsätter att härja i Östersund.

På kommunens hemsida har de drabbade uppmanats att svara på frågor som ska hjälpa kommunen att hitta smittkällan. Det är konstaterat att parasiten kommer från Storsjön, men frågan hur parasiten kommer in i vårt dricksvatten är fortfarande en stor fråga.

Landstinget beräknar att mellan 5 och 15 procent av befolkningen i Östersunds kommun är smittade. Det skulle betyda att mellan 3 000 och
9 000 människor drabbats hittills, enligt en grov uppskattning.

Ett tiotal har vårdats på sjukhuset sedan parasiten börjat sprida sig och några drabbade vårdas fortfarande på sjukhus. Men ingen är akut sjuk, enligt smittskyddsläkare Micael Widerström.

FAKTA: Cryptosporidium

Cryptosporidium är en parasit som finns hos de flesta däggdjur, framför andra nötkreatur och får. Den sprids med avföring och kan smitta via framför allt förorenat vatten eller livsmedel, som grönsaker. Infektionen kan också smitta från person till person.

Parasiten måste ha en värd, alltså ett djur eller en människa, för att överleva och föröka sig. Inkubationstiden är inte säkert känd men troligen cirka sju dygn.

Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

FAKTA: Cryptosporidiuminfektion

Vattniga diarréer, buksmärtor, illamående, feber och huvudvärk är några symptom på att man drabbats av Cryptosporidium. Kräkningar är mindre vanliga, särskilt hos vuxna. En del får inga symptom alls.

Komplikationer är ovanliga, men personer som är tarmopererade eller har nedsatt immunförsvar kan behöva behandling mot vätskebrist.
Infektion med Cryptosporidium är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen.

Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".