1 av 3
Det kommunala vattnet i Östersund är smittkällan, det bekräftades på måndagseftermiddagen. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
2 av 3
Kommunen är beredd att gå vidare om vattnet inte är smittkällan. Foto: Emelie Andersson
3 av 3
Hyllorna gapar tomma när åtgången på flaskvatten är enorm. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek
Östersund

Parasiten finns i kranvattnet

1:24 min

Kranvattnet är smittkällan av den parasit som sprider sig i Östersund. Kommunen uppmanar att fortsätta koka vattnet.

Smittskyddsinstitutets prover visade alltså att Storsjöns annars så rena vatten innehåller parasiten Cryptosporidium. Men inte hela sjön, utan problemet finns någonstans vid reningsverket i Minnesgärde. Alltså i det vatten som används i Östersund, Brunflo, Lockne, Frösön, på annersia från Genvalla till Orrviken, och Byskogen och Sånghusvallen i Ås.

– Nu har vi hittat höstacken och kan fokusera på att leta efter nålen. All kraft läggs nu på att hitta smittkällan, men fram tills att parasiten är borta måste vattnet kokas. Det är en väldigt viktig uppmaning, säger Jari Hiltula som är miljöchef på Östersunds kommun.

Läckande avloppsvatten
När man nu har kommit fram till vad det är som har gjort att tusentals Östersundare har drabbats av magsjuka den senaste tiden kommer reningsverket att kollas upp extra så att reningen ska bli effektivare och dessutom ska vattenledningarna ses över. Och det finns en teori om att det är läckande avloppsvatten som har gjort att det blivit så här, säger Jari Hiltula.

– Den här parasiten är ju väldigt, väldigt kopplad till avloppsvatten och avföring, så det är ju ett huvudspår som vi jobbar med, säger han.

Experter på plats
Hela miljöavdelningen på Östersunds kommun och hela vattenavdelningen jobbar bara med den här frågan nu. Och kommunen har också tagit hjälp av det nationella vattennätverket VAKA som har erfarenhet av sånt här sedan tidigare. Dessutom ska resultaten från de över 2000 enkätsvar som kommit in analyseras för att se om det kan hjälpa till att hitta problemet.

– Det är en fantastisk respons som vi har fått och en bra informationskälla. Vi gör flera olika studier, vi lägger det här på ett kartmaterial och sedan försöker vi att sätta ihop folks olika vanor och vi lägger vattendistributionsnätet på samma kartblad och försöker hitta samband, säger han.

Fortsätt koka vattnet
Östersunds kommuns växel har gått varm i dag med samtal från dels oroliga Östersundare och dels journalister från hela landet. Kommunens växeltelefonister säger till de som är oroliga att fortsätta att koka vattnet, att diska i varmt vatten, och att Storsjöbadet inte har stängt, men man har ställt in simskolorna. Man avråder också barn från att bada, eftersom de kanske inte alltid skiljer på dricksvatten och badvatten.

I butikerna i Östersund har flaskvattnet sålt väldigt bra de senaste dagarna och hyllorna gapar tomma på vissa ställen.

Ingen kris
Fortfarande är det bara ett tiotal personer som har vårdats på sjukhus för den här magsjukan och både smittskyddsläkaren eller Östersunds kommuns kommunchef Bengt Marsch pratar om att det här är en vanlig magsjuka.

– Vi har normalt ett av Sveriges renaste vatten så därför är det allvarligt, men det är samtidigt inte någon kris. Vi har vatten, det är bara det att vi måste koka det först, säger Bengt Marsch.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista