Östersunds sjukhus. Foto: SR
Östersund

Vatten från Gällö räddar sjukhuset

1:35 min

Sjukhuset i Östersund är en storförbrukare på vatten och en tankbil med 14 kubikmeter vatten står uppställd utanför sjukhuset.

– Idag har jag fått uppgiften att fylla på och leverera ut vatten till avdelningarna, berättar vaktmästaren Fredrik Eriksson som haft en något annorlunda sysselsättning idag.

Att bara koka vattnet på sjukhuset är omöjligt i längden.

– Vi kan inte koka vattnet här eftersom det blir sådana mängder. Vi var i Gällö inatt och hämtade vattnet med hjälp av brandkåren, berättar Fredrik Eriksson.

En av dem som har använt mycket av det vatten som Fredrik Eriksson har distribuerat ut är Kristina Bergkvist, kock i köket på sjukhuset.

– Jag tycker att det har gått ganska bra ändå, faktiskt. Fast vi får ju koka upp allt vatten innan vi använder det, och sedan kyla ner det. Ska vi koka grönsaker så måste vi först koka vattnet i tre-fyra minuter och sedan koka grönsakerna. Men det har gått ganska bra eftersom vi har fått vatten från Gällö, menar Kristina Bergkvist.

Magsjukan har drabbat många av de anställda på sjukhuset, men Villum Christensen, överläkare på ortopeden, har inte känt några symptom än.

– Nej, jag har varit ledig i en vecka och kommer precis idag. Jag har inte känt någonting än. Nu när jag vet att smittan kommer ur Storsjön så känns det förjävligt förstås. Och hur länge det kommer att vara, vet vi ju inte, menar Villum Christensen. Än så länge har bara en kollega på ortopeden insjuknat i magsjukan, men eftersom inkubationstiden är sju dagar så vet vi ju inte hur det ser ut i slutet av veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista