1 av 2
Anna Andersson tycker att det känns olustigt att vattnet inte är rent. Foto: Alee Farrohi/SR.
2 av 2
Även tysk teve intresserar sig nu för vattenparasiten. Foto: Annelie Lanner/SR.
Östersund

Avlopp ses över i parasitjakten

2:41 min

Det kan vara en trasig avloppsledning som gjort att parasiten kommit in i vårat vatten. Nu letar kommunen efter läckor i avloppsledningar och dessutom förändras reningen av vattnet vid Minnesgärde.

– Man tror ju inte att något sådant här ska kunna hända, men jag hoppas att de hittar en lösning snart så att fler slipper bli sjuka. Det känns olustigt, det här, säger Anna Andersson som är mamma till Albin som är 11 månader och som troligen har fått magparasiten.

Magsjukan som parasiten cryptosporidium, som den heter, kan orsaka om man får i sig den gör att man får väldigt ont i magen och diarré, men för de allra, allra flesta går sjukdomen över av sig själv. Hittills har tio personer vårdats på sjukhus med magsjukan. I skolorna är det något fler än under en vanlig magsjuka som är sjuka och ungefär 2500 personer har nu svarat på Östersunds kommuns webbenkät om de har haft magsjuka. Resultatet av den enkäten ska användas i jakten på att hitta smittan.

I den jakten har kommunen också gjort förändringar av reningen av vattnet i Minnesgärde. I går blev ju analysen av vattenproverna klar och den visade att det var något fel med vattnet.

Parasiten finns oftast i avloppsvatten och därför har det har tagits prover vid avloppsanläggningen i Göviken för att undersöka om det är därifrån den kommer. Dessutom har kommunen tagit ett prov långt ute i Storsjön för att kolla om parasiten finns där också eller om den bara finns vid Minnesgärde där Östersunds kommunala vatten tas in. Men mestadels är det avloppsledningarna som Östersunds kommuns personal tillsammans med experter från resten av landet koncentrerar på säger Rickard Johnson som är chef på Vatten Östersund.
– Vi tittar mer över avloppsledningar och sådant för att se om det har hänt någonting så att det svämmar över och rinner ut i sjön, säger Richard Johnson.

De nya proverna som tagits ska nu också analyseras och svaren på dem kommer om några dagar, och Östersunds kommun rekommenderar fortsatt att de 50 000 som har kommunalt vatten ska fortsätta att koka det.

Nu börjar oron också sprida sig till skidskyttarna som kommit till stan. I morgon är det den första tävlingen för säsongen för skidskyttarna och eftersom en tysk åkare haft magsjuka ville i går det tyska tv-bolaget ARD där Jörg Klawitter arbetar ta reda på om vattenproblemen i Östersund kan påverka deras lag.
– Vi vill veta om det här problemet kan betyda något för de tyska åkarna, säger Jörg Klawitter som jobbar för det tyska tv-bolaget ARD.
Den tyske åkaren är nu frisk och det har konstaterats att han inte kan ha smittats i Östersund.

FAKTA: Cryptosporidiuminfektion

Vattniga diarréer, buksmärtor, illamående, feber och huvudvärk är några symptom på att man drabbats av Cryptosporidium. Kräkningar är mindre vanliga, särskilt hos vuxna. En del får inga symptom alls.

Komplikationer är ovanliga, men personer som är tarmopererade eller har nedsatt immunförsvar kan behöva behandling mot vätskebrist.
Infektion med Cryptosporidium är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen.

Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

FAKTA: Cryptosporidium

Cryptosporidium är en parasit som finns hos de flesta däggdjur, framför andra nötkreatur och får. Den sprids med avföring och kan smitta via framför allt förorenat vatten eller livsmedel, som grönsaker. Infektionen kan också smitta från person till person.

Parasiten måste ha en värd, alltså ett djur eller en människa, för att överleva och föröka sig. Inkubationstiden är inte säkert känd men troligen cirka sju dygn.

Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista