Betande renar kan ha större inverkan på att trädgränsen flyttats uppåt än man hittills trott, visar nya rön. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek
Torneträsk

Renbete avgör var trädgränsen går

Det är inte främst ett varmare klimat som gör att trädgränsen kryper uppåt på många håll i de svenska fjällen. Andra faktorer, såsom betande renar och insektsangrepp påverkar trädens utbredning mer än en högre temperatur. Det visar en ny studie från Torneträskområdet.

Många klimatmodeller räknar med att fjällskog kommer att expandera kraftigt norrut de närmsta hundra åren på grund av högre temperaturer.

Men den nya studien visar att trädgränsen kan gå upp eller ner eller stå stilla under samma klimatperiod. Däremot kan ett varmare klimat ha en indirekt påverkan genom att det till exempel kan bli mer insekter som kan skada träden.

Att just renbetet styrt trädgränsen mer än temperaturen har forskarna kunnat se eftersom trädgränsen avancerade som mest uppåt under den kalla perioden i slutet på 60-talet och under 70-talet. Det var en tid med färre renar.

En vetenskaplig artikel i ämnet publiceras i Journal of Biogeography.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista