Foto: Karl-Erik Sundqvist
Östersund

"En smart överlevare"

Antonio Barragan om den smarta parasiten
1:02 min

Tusentals människor i Östersund har fått uppleva hur det känns att drabbas av tarmparasiten - en parasit som blir svår att bli av med.

Nu vet man att det är vattnet som sprider tarmparasiten Cryptosporidium och orsakar svår magsjuka hos oss människor. Nu återstår bara att bli kvitt den, i kranvattnet och på andra håll, något som kan bli besvärligt.

Den här typen av parasiter är smarta och extrema överlevare på många sätt berättar Antonio Barragan, överläkare på smittskyddsinstitutet.

– Cryptosporidium är en parasit som är nära besläktad med Malaria och med andra parasiter som finns i Sverige. Det är egentligen ett urdjur, en liten parasit som bara förökar sig i tarmen, berättar Antonio Barragan.

– När parasiten sedan kommer ut i avföringen kommer den ut i formen av små ägg, man kan säga att den är inkapslad, och höljet som den befinner sig i skyddar mot faktorer i miljön, som temperaturväxlingar och dylikt. Det här är en mycket smart parasit på många olika sätt, berättar Barragan.

FAKTA: Cryptosporidium

Cryptosporidium är en parasit som finns hos de flesta däggdjur, framför andra nötkreatur och får. Den sprids med avföring och kan smitta via framför allt förorenat vatten eller livsmedel, som grönsaker. Infektionen kan också smitta från person till person.

Parasiten måste ha en värd, alltså ett djur eller en människa, för att överleva och föröka sig. Inkubationstiden är inte säkert känd men troligen cirka sju dygn.

Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".