Östersund

Polisen misstänker miljöbrott

1:36 min

Nu växer kritiken mot Östersunds kommun, kontrollen av det kommunala dricksvattnet har inte varit tillräckligt bra. Nu har också polisen gjort en anmälan med misstanke om miljöbrott efter parasitens utbrott.

Minst 4500 personer har hittills anmält till Östersunds kommun att de drabbats av magsjuka i Östersund, men betydligt fler kan vara drabbade. Nu riktas kritik mot kommunen, att kontrollerna av vattnet inte har varit tillräckligt bra och polisen har upprättat en anmälan.

– Nu på morgonen har jag upprättat en polisanmälan angående brott mot miljöbalken och jag har rubricerat det som miljöbrott alternativt grovt miljöbrott, säger Lennart Nordstrand som jobbar med miljömål inom polisen.

Varför misstänker ni miljöbrott?

– Vi misstänker att någon eller några personer, eller kanske någon verksamhetsutövare, kan har gjort sig skyldig till ett brott mot miljöbalken genom att förorsaka det här utbrottet av parasiten.

Hur kan man misstänka det innan man vet vad orsaken är?

– Ja det räcker med att vi har en misstanke om att det kan misstänkas, vi behöver inte ha mer innan vi kan starta upp en förundersökning tillsammans med åklagare.

Misstänker ni att det kan vara den mänskliga faktorn som ligger bakom?

– Vi vet egentligen ingenting idag, utan vad vi gör idag är att avvakta kommunens arbete till att eventuellt hitta någon smittkälla, och inte förrän efter det börjar väll egentligen det polisiära utredningsarbetet med vittnesförhör, platsundersökningar, provtagningar och eventuella förhör med misstänkta, säger Lennart Nordstrand vid Östersundspolisen till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista