Östersund

Ännu en parasit finns i vattnet

1:32 min

Nu kan kommunen sannolikt utesluta att parasiten kommer från avloppsreningsverket i Göviken. Däremot har man finns ännu en parasit i vattnet.

- Vi har kommit fram till att det utgående avloppsvattnet från Göviken innehåller två olika parasiter. Den provtagning som vi redovisat förut med inkommande vatten till vattenverket i Minnesgärde har konstaterats bara innehålla en parasit och enligt smittskyddet på sjukhuset så har de också bara konstaterat en parasit, Cryptosporidium, och det gör att vi sannolikt kan utesluta avloppsreningsverket som källa till smittan, säger Rickard Johnsson, VA-chef i kommunen.

Det betyder att det inte är någon rundgång på vattnet och idag har man uteslutit att det är avloppsverket i Göviken som är problemet eftersom man har hittat båda parasiterna i avloppsvattnet men bara hittat den ena parasiten i invattnet.

Sökandet fortsätter
Jakten på parasiten fortsätter, man vet fortfaranden inte varifrån parasiterna kommer och det är oklart när man kommer att hitta smittkällan. När man väl gör det så kommer man att försöka få bort parasiterna med kraftiga spolningar i kombinationen med chockklorering.

- Vi jobbar vidare med att hitta smittkällan, se till att göra nya tester, nya prover, undersöka ute och undersöka vatten överallt, det är vårt fokus nu, säger Bengt Marsh kommundirektör i Östersunds kommun.

Ny liknande parasit
Den nyhittade parasiten Giardia är en liknande parasit som överlever och ger ungefär samma symptom som Cryptosporidium. Den är vanlig i förorenat vatten och en vanlig orsak till sjukdom utomlands, men ingen av de 36 fallen som sjukhuset har konstaterats ha Giardia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista