Jari Hiltula, miljöchef vid Östersunds kommun. Foto: Sveriges Radio.
Östersund

Parasitjakten börjar om

Direkt från presskonferensen: Jakt på tarmparasit måste börja om
1:51 min

Jakten på tarmparasiten i Östersund är nu tillbaka på ruta ett. Kommunen utesluter inte längre att avloppsreningsverket kan vara smittkällan.

Misstag om var proverna togs
- Det var en miss i informationen igår om vart provet för de här parasiterna var taget. Efter dubbelkoll så fick vi uppgiften om att det här var taget på utgående vatten och nu så har det visat att det är det ingående vattnet till avloppsreningsverket, och därför kan vi inte med säkerhet säga att det inte är avloppsreningsverket, säger Jari Hiltula, miljöchef på Östersunds kommun.

Tidigare besked tas tillbaks
Det var sent i fredagskväll som Östersunds kommun gick ut med larmet om parasiten Cryptosporidium, som orsakar magsjuka, och uppmaningen att alla skulle koka sitt vatten.
I måndags kom kommunen fram till att parasiten finns i Storsjöns vatten och inte i livsmedel. I går konstatera kommunen att smittkällan sannolikt inte är avloppsreningsverket i Göviken, men det konstaterandet tar man alltså tillbaka idag och nya prover ska tas på vattnet.

Besked om parasitens källa dröjer
Nu går alla i väntans tider och väntar otåligt på ett svar varifrån parasiten kommer och hur länge vi måste hålla på med att koka vatten. För att rena östersundsvattnet kommer kommunen nu att satsa på uv- behandling.

- Den information som finns kring uv-behandling så är det ett av de mest effektiva reningsmetoder för både virus och parasiter. Man ska också komma ihåg att den här parasiten är en ny förekomst som det inte har analyserats på tidigare, säger Jari Hiltula.

Åtgärder för att rena vattnet
Sedan igår har man också höjt ozon- och klorhalt i vattnet. Men det är oklart hur länge det dröjer innan vattnet är drickbart utan kokning igen.

- Vi spekulerar inte i några tidsaspekter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".