Östersunds sjukhus. Foto: SR
ÖSTERSUND

Allt fler magsjuka på sjukhuset

Maginfluensa slår hårt mot sjukvårdspersonal
1:09 min

Magparasiten Cryptosporidium drabbar allt fler. Det slår hårt inom sjukhusvården. Igår var det 176 sjuka bland personalen, en fördubbling sedan i måndags. Enligt Anna-Lena Högström, informatör på landstinget, klarar inte sjukhuset ytterligare en fördubbling.

Östersunds sjukhus drabbas hårt
Sjukhuset är utan tvekan en av de största arbetsgivarna i Östersund och där drabbas allt fler av magparasiten Cryptosporidium. Igår var det 176 sjukdomfall på sjukhuset, vilket var en fördubbling sedan i måndags. Enligt Anna-Lena Högström, som är informatör, klarar inte sjukhuset av en ytterligare fördubbling.

Kritiskt läge om problemen tilltar
- Då börjar det bli kritiskt om vi får en fördubbling till. Än så länge har vi klarat att hålla full verksamhet med hjälp av övertid och vikarier. Men vi kan inte klara full verksamhet SÅ länge, eftersom personalen blir sliten och patientsäkerheten får ju aldrig äventyras, menar Anna-Lena Högström.
Men vi hoppas utifrån inkubationstiden på den här parasiten att vi har en peak nu i slutet på veckan, eller möjligen till helgen. Det börjar ju också komma tillbaka personal nu, så vi hoppas att vi ska kunna hantera det, men vi är inte säkra. Vi ligger lite på gränsen nu för att klara full verksamhet.

Tufft för flera kliniker
- De som just nu har det besvärligast att få det att gå ihop här på sjukhuset är akuten och centraloperation. Medicin går för fullt just nu. De har tagit in allt de kan av vikarier och övertid.

Kirurgen hade också ett ganska hårt ansträngt läge, och där håller de på att titta på om de kan dra ner på vissa typer av operationer som inte är lika akuta, och därigenom klara bemanningsfrågan, säger Anna-Lena Högström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".