1 av 2
Säkert skytte gav Anna-Carin Zidek segern i premiären i Östersund. Foto: Annelie Lanner/SR.
2 av 2
Drygt 2000 personer kom till skidskyttetävlingarna i Östersund den första tävlingsdagen. Foto: Annelie Lanner/SR.
Östersund

Zidek vann inför liten hemmapublik

2:27 min

Det blev seger för Lillhärdals Anna-Carin Zidek i damernas skidskyttepremiär i Östersund nu i kväll, och ovanligt nog var det hennes starka skytte som gav henne segern.

Hon sköt fullt i alla fyra skjutningarna i dagens distanslopp över 15 km med fyra skjutningar, men hon körde fel på upploppet.
– De har ju ändrat infarten här sen tidigare år och så insåg jag efter några meter när jag kört fel att jag fick vända, sa Anna-Carin Zidek efter målgången.
Trots att hon tappade dyrbara sekunder på detta vann hon premiären drygt 8 sekunder före tvåan Marie Laure Brunet och trean Helena Ekholm.
– Skyttet har ju stämt jättebra. Det kändes jättebra att skjuta idag, men åkningen har ju inte stämt alls, sa Anna-Carin Zidek.

Helena Ekholm missade två av de tjugo skotten, men var ändå nöjd.
– Jag är supernöjd med dagen. Det är skönt att ha kommit igång. Det klart att jag vet att jag kan bättre, men jag tycker att et var en bra start, sa Helena Ekholm efter målgång.

Östersundstjejen Anna-Maria Nilsson blev tredje bästa svenska med en 46:e placering.

Men det var inte många som hade sökt sig till skidskyttestadion i Östersund. 2170 personer hade löst in sig i dag och Patrik Jemteborn som är pressansvarig för skidskyttet i Östersund säger att det är svårt att locka folk till tävlingar som börjar redan klockan 16.
– Det var lite kallt, men det är tur att vi åkte, för det var inte så kallt och det är ju så roligt att se och de är ju så duktiga, sa Britta Olausson från Oviken.
– Det klart man ska hit och titta när det är ett sådant här evenemang, men det är ju en vardageftermiddag så det är väl inte alla som lyckas vara lediga, säger Örjan Sandler från Östersund.
-- Det här är ju så härligt. Jag slutde klockan tre så det var perfekt och sen fick vi ta på oss lite extra kläder och hoppa lite, säger Karin Svensson från Frösön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista